Museum Joure

Staatsbosbeheer en de natuurgebieden in Skarsterlân

Van 1 februari tot en met half mei staat in het Natuurmuseum Joure de natuur in eigen gemeente centraal. Er is een tentoonstelling ingericht over de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en It Fryske Gea in Skarsterlân.

Fotomateriaal vormt het hoofdbestanddeel van deze tijdelijke expositie. Op de leestafel liggen diverse boeken voor wie wat nader kennis wil maken met de verschillende aspecten van het werk van Staatsbosbeheer en met de natuur. Er is een bescheiden aantal veel gebruikte gereedschappen uitgestald en er wordt aandacht besteed aan het eekschillen, een beroep dat aan het begin van de vorige eeuw in de omgeving van Joure veel werd uitgeoefend. De Haulsterbossen en verschillende singels danken hun ontstaan eraan. De interactieve boswachter van Staatsbosbeheer -- vooral voor de jeugd bestemd, maar voor volwassenen niet minder interessant -- biedt talloze mogelijkheden voor het verkrijgen van informatie.

De tentoonstelling wordt begeleid door een videopresentatie over 100 jaar Staatsbosbeheer en door een diaserie. De diaserie, waaraan vorig jaar maandenlang is gewerkt, geeft een beeld van de de natuurgebieden die Skarsterlân rijk is. Met name de schitterende fotografie van Eesge Westerhof maakt het bekijken van de serie, met veel herkenbare plekjes, tot een waar genoegen.
Tegen een kleine vergoeding is een door het Natuurmuseum uitgebrachte kaart verkrijgbaar waarop de natuurgebieden staan aangegeven. Van elk gebied worden aan de achterzijde van de kaart de belangrijkste gegevens vermeld. Het geheel is voorzien van een suggestie voor een fietstocht. Voor de meesten zal de tocht (een kleine 100 km) te lang zijn om in één keer te rijden, maar er zijn diverse variaties mogelijk.

Voor basisonderwijs en basisvorming bestaat de mogelijkheid om een keuze te maken uit een excursie-aanbod. In de maanden april en mei kan o.l.v. Staatsbosbeheer een bezoek worden gebracht aan de Kop Bloksleat, de Haulsterbosken, de Rotstergaaster Wallen, de Blaugerzen en de Douwepôlle.

Ook voor de geboren Jouster, die de eigen omgeving goed denkt te kennen, kan een bezoek aan de tentoonstelling een aangename verrassing betekenen.

Deel: ' Natuurgebieden in Skarsterlân centraal in Museum Joure '
Lees ook