Natuurwerkdag 2016 groen succes


Grootste vrijwilligersdag in het groen; Natuurwerkdag is succesvol verlopen

UTRECHT, 20161105 -- Bijna 14.000 mensen hebben vandaag gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 545 locaties in Nederland, ruim 20 meer dan in 2015, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. Het wisselvallige weer heeft deelnemers er niet van weerhouden mee te doen aan de Natuurwerkdag. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

[Foto van Natuurwerkdag in Nuenen, fotograaf Anne Regts]
Natuurwerkdag in Nuenen. Fotograaf Anne Regts

Bijzonder provincienieuws
In Groningen is dit jaar de eerste singlewerklocatie georganiseerd in samenwerking met Relatieplanet.nl. Bij de Groningse Hunze is een groep van 30 alleenstaanden aan de slag gegaan en hebben elkaar zo op een ongedwongen manier kunnen ontmoeten. De singlelocatie is zeer enthousiast ontvangen en was binnen een paar dagen overtekend.

In Friesland is een record aantal deelnemers ontvangen op de Natuurwerkdag. Vorig jaar waren er 685 mensen dit jaar 948 deelnemers en dan vooral jongeren van o.a. scouting. Dit jaar zijn er meer kinderen en jongeren aan de slag gegaan in de natuur. In Overijssel al ruim 600 jongeren en dat is meer dan in 2015.

In veel provincies staken ook wethouders, burgemeesters en gedeputeerden de handen uit de mouwen om hun betrokkenheid bij de groene omgeving te laten zien. Het gehele college van de gemeente Hellendoorn was actief in Overijssel op diverse locaties. In Limburg waren ook sportieve natuurwerkers actief, een mountainbikegroep ging aan de slag op de Sint Pietersberg en een atletiekgroep werkte aan het herstel van de Schaaksheide.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.


Deel: ' Natuurwerkdag 2016 groen succes '
Lees ook