Ministerie van Defensie

stanavforlant

NAVO-eskader loopt Den Helder binnen

20-07-2001

Vandaag (vrijdag) zijn in de haven van Den Helder de schepen van het NAVO-eskader Standing Naval Force Atlantic binnengelopen. Dit permanente NAVO-eskader bestaat uit de fregatten Alvares Cabral (Portugal), Hr.Ms. Abraham van der Hulst (Nederland), John L. Hall (Verenigde Staten), Navarra (Spanje), Westminster (Engeland) en het bevoorradingsschip Oakleaf (Engeland). Het NAVO-eskader blijft in Den Helder tot 6 augustus aanstaande.

Stanavforlant, zoals het NAVO-eskader in de wandelgangen heet, komt uit de Oostzee, waar afgezien van oefeningen met ondermeer de Poolse marine, ook havenbezoeken werden gebracht aan Gdynia en Klaipeda. Ook na het vertrek uit Den Helder koersen de schepen weer richting Oostzee. Daar wordt eind augustus deelgenomen aan een Deense marine-oefening.
Tijdens de verlofperiode in Den Helder worden enkele schepen van het eskader afgelost. Zo worden de fregatten van Portugal, de Verenigde Staten en Engeland vervangen door nieuwe schepen uit deze landen en worden daarnaast Noorse en Duitse fregatten aan het eskader toegevoegd. Stanavforlant staat momenteel onder commando van de Portugese commodore Fernando Jose Ribeiro de Melo Gomes.

Zoekwoorden:

Deel: ' NAVO-eskader loopt Den Helder binnen '
Lees ook