Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

STANAVFORMED

NAVO-vlootverband naar oosten Middellandse Zee

09-10-2001

De NAVO heeft besloten haar vlootverband Standing Naval Forces Mediterranean (STANAVFORMED) naar het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee te verplaatsen. Daarnaast zal het NAVO-verband Standing Naval Forces Atlantic (STANAVFORLANT) beschikbaar worden gehouden om STANAVFORMED te zijner tijd af te lossen. Dit hebben de ministers De Grave (Defensie), Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag (9 oktober) in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Aan beide vlootverbanden neemt de Koninklijke Marine met één fregat deel.

Het NAVO-vlootverband voor de Middellandse Zee bestaat uit acht schepen uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Spanje, Turkije en Nederland. Namens ons land maakt momenteel het fregat Hr.Ms. Van Nes deel uit van het verband. Bij dit schip gaat het om een zogenoemd Multi-purpose fregat.

Hr.Ms. Van Nes heeft een waterverplaatsing van 3.300 ton, meet 122 meter en telt een bemanning van omstreeks 160 personen. Aan bewapening beschikt het schip over het NATO Sea Sparrow geleide wapensysteem tegen luchtdoelen, de Harpoon-raket tegen oppervlaktedoelen, torpedo's tegen onderzeeboten, een Goalkeeper snelvuurkanon tegen luchtdoelen op korte afstand en een Oto Melara 76 mm kanon. Hr.Ms. Van Nes beschikt over een Lynx-helikopter voor verkenning en onderzeebootbestrijding.

Aan STANAVFORLANT neemt ons land deel met het fregat Hr.Ms. Jacob van Heemskerk, een luchtverdedigingsfregat. Dit schip heeft een waterverplaatsing van 3.750 ton, een lengte van 130 meter en een bemanning van omstreeks 200 personen. De Hr.Ms. Jacob van Heemskerk beschikt over Standard Missile en NATO Sea Sparrow wapensystemen tegen luchtdoelen, Harpoon raketten voor de bestrijding van oppervlakteschepen, torpedo's tegen een onderzeeboten en een Goalkeeper snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand.

Deel: ' NAVO-vlootverband naar oosten Middellandse Zee '
Lees ook