---

Ministerie van Defensie---

foto: E-3A AWACS van de NAVO in Amerika (Peter Wiezoreck)

NAVO zet AWACS-vliegtuigen in voor bescherming Turkije

20-02-2003

De NAVO heeft woensdag (19 januari) besloten om E-3 AWACS radarvliegtuigen in te zetten voor de bescherming van Turkije. Naast deze toestellen, maakte de NAVO ook bekend dat voor de bescherming van Turkije eenheden beschikbaar worden gesteld voor de verdediging tegen tactische ballistische raketten en chemische en biologische oorlogsvoering.

Het bondgenootschap maakte woensdag bekend dat de nu goedgekeurde plannen met voorrang worden uitgevoerd. Eerder besloot ons land al Patriot geleide wapens over te brengen naar het Zuid-Oosten van Turkije. De Patriots vertrokken in het weekeinde per schip uit Vlissingen. Bij de E-3 AWACS radarvliegtuigen gaat het om Boeing 707-vliegtuigen die voorzien zijn van een radarschotel op de romp. Met behulp van deze radar kan het luchtruim tot op enkele honderden kilometers afstand worden bewaakt.

De AWACS-toestellen van de NAVO werden vorig jaar ondermeer tijdelijk ingezet boven de Verenigde Staten ter vervanging van soortgelijke vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht die elders in de wereld nodig waren. De radarvliegtuigen zorgden toen ondermeer voor de bewaking van het luchtruim van het oosten van de Verenigde Staten waaronder de hoofdstad Washington. De NAVO beschikt over zeventien AWACS-vliegtuigen op de vliegbasis Geilenkirchen, net over de grens bij Limburg. Bij deze bijzondere NAVO-eenheid werken zowel Nederlandse militairen als burgers (archieffoto: Peter Wiezoreck)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme

Deel: ' NAVO zet AWACS-vliegtuigen in voor bescherming Turkije '
Lees ook