NCRV

Vanaf 7 februari op Nederland 1

Howard Goodall's organ works

Uitzending:
zondag 7 t/m 28 februari 1999

16.00 uur, NCRV Nederland 1

Het is de brontosaurus onder de muziekinstrumenten, volgens velen omgeven door een spruitjeslucht uit lang vervlogen tijden: het orgel.

De documentaireserie Howard Goodall's organ works, die de NCRV vanaf 7 februari uitzendt maakt korte metten met alle vooroordelen van ellenlange bruiloftsmarsen en oeverloze psalmen.

Deze opmerkelijke serie geeft een gedegen maar zeer amusant overzicht van het ontstaan en ontwikkeling van het orgel, aan de hand van de fraaiste exemplaren die de wereldse wereld heeft voortgebracht. Van het oudste, verwaarloosde instrument in een kerk in Spanje tot de Wurlitzers die in de VS bespeeld worden om ijshockeywedstrijden muzikaal te omlijsten.
Aandacht wordt besteed aan het oeuvre van J.S. Bach, via Mozart en Widor naar de wereldlijke genres als Jazz, Blues en Rock, waarbij de ontwikkeling naar de synthesizer natuurlijk niet onbesproken blijft.

De serie is gemaakt en op amusante wijze gepresenteerd door Howard Goodall, de engelse musicus/presentator die voor deze serie de hele wereld afreisde. Goodall legt in gesprekken met eigenaren, bouwers, musici en fanatici uit hoe een orgel werkt en wat de kenmerken zijn van een goed orgel.

Natuurlijk wordt er veel muziek gespeeld, een greep uit de vele werken die de revue passeren: Purcell: Rondeau, J.S. Bach: Ein feste Burg, Mozart: Fantasia in f mineur, Cesar Franck: Choral no. 3, C.M. Widor: toccata, J.Sibelius: Finlandia.

Deel: ' NCRV zendt 'Howard Goodall's organ works' uit '
Lees ook