Anti Racisme Informatie Centrum


Nederland Bekent Kleur Festival


20 maart 1999

Melkweg
Amsterdam

Als afsluiting van de Actieweek tegen Racisme organiseert Nederland Bekent Kleur dit festival, waar zowel gediscusssieerd als gedanst kan worden. Er is cabaret van Najib Amhali, rap van E-Life, Senegalese blues van Bayla Diop, Jiddische en Amsterdamse liederen van Rolinha Kross en opzwepende raï en chaàbi van Ashraf.
Het inhoudelijk programma omvat onder meer een trio korte, scherpe debatten over integratie, spraakmakende documentaires als Beruf Neonazi, ingeleid door specialisten, een interreligieus Uur van Bezinning, een speakers corner en confronterend reality toneel.

Het Nederland Bekent Kleur Festival staat dit jaar in het teken van integratie. Een hot issue, na de onrusten in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld en de commotie rond de nota van minister Van Boxtel. Van Boxtel legde in zijn nota de vinger op een aantal zere plekken: hij ontkrachtte de mythe van het gastvrije Nederland door te verwijzen naar de jaren voor en na de oorlog, topen de Nederlandse regering een allesbehalve ruimhartig toelatingsbeleid hanteerde. Ook erkende hij dat de overheid te kort is geschoten de laatste jaren. Jongerencentra werden op grote schaal gesloten, de politie werd opgescheept met taken waar ze niet op berekend was. In de debattencyclus zullen vragen worden gesteld als: bevordert positieve actie integratie of werkt het contraproductief? Functioneert de wet SAMEN wel? Moeten allochtone burgers meer rechten krijgen, zoals landelijk kiesrecht? En: hoe zit het met de beeldvorming: waarom zijn we nog altijd verbaasd als een wetenschapper allochtoon blijkt te zijn?


21 maart is door de Verenigde Naties tot Internationale Dag tegen Racisme uitgeroepen. In de week die aan deze dag vooraf gaat, de Actieweek tegen Racisme, worden er in het hele land activiteiten georganiseerd. De landelijke organisatie anti-racisme organisatie Nederland Bekent Kleur coördineert de Actieweek en organiseert zelf de grote landelijke afsluiting.

Meer informatie over de Actieweek of het festival: tel. 020 - 689 75 55

Deel: ' Nederland Bekent Kleur festival sluit anti-racismeweek af '
Lees ook