expostbus51


MINISTERIE OSW

https://www.os.minbuza.nl

MIN OS:Ruim 7 miljoen gulden voor noodhulp Kosovo

De Nederlandse regering stelt ruim 7 miljoen gulden beschikbaar voor noodhulp aan ontheemden en vluchtelingen die vanwege de crisis in Kosovo op drift zijn geraakt. Dit heeft minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) besloten.

Het geld gaat naar de VN- vluchtelingenorganisatie UNHCR (3 miljoen gulden), het Wereldvoedselprogramma WFP (1,575 miljoen gulden), het Internationale Rode Kruis ICRC (2 miljoen gulden) en het VN-Kinderfonds UNICEF (0,75 miljoen gulden). De noodhulp komt ten goede aan ontheemden in Kosovo zelf en andere delen van Joegoslavië (FRJ) en aan vluchtelingen die zijn neergestreken in Macedonië (FYROM) en Albanië.

Humanitaire prioriteiten zijn de zorg voor ontheemden en vluchtelingen, het voorzien in basisbehoeften als voedsel, het winterbestendig maken van beschadigde huizen en het herstel van essentiële diensten, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ook ondersteunt de UNHCR het werk van niet-gouvernementele organisaties in Kosovo.

In Macedonië steeg het aantal vluchtelingen de afgelopen weken tot circa 13000. De toestroom kan destabiliserend werken, gegeven de samenstelling van de bevolking. UNICEF ondersteunt in FYROM medische en onderwijs- voorzieningen.

De onveiligheid in Noord-Albanië vormt een belemmering voor de hulpverlening. Prioriteiten voor UNHCR in Albanië zijn accommodatie, gezondheidszorg, voedsel en ondersteuning van gastgezinnen. UNICEF ondersteunt medische en onderwijsvoorzieningen in regio's met hoge concentraties vluchtelingen.

Het Internationale Rode Kruis is sinds 1991 aanwezig in Kosovo. Het ICRC richt zich op de bescherming van ongewapende burgers, gedetineerden en gewonden. Ook biedt de organisatie hulp aan ontheemden, terugkeerders en aan andere kwetsbare bevolkingsgroepen.

Sinds maart vorig jaar, toen het conflict in en over Kosovo escaleerde, zijn duizenden mensen gedood en honderdduizenden op de vlucht geslagen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Didier Seroo van de Directie Voorlichting Ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken (070-3485983).

24 mrt 99 17:34

Deel: ' Nederland geeft 7 miljoen gulden voor noodhulp Kosovo '
Lees ook