Regering.nl

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York 17 mrt 2003 NEDERLAND HOOPT OP DIPLOMATIEKE OPLOSSING

Hoewel minister De Hoop Scheffer de kans klein acht, blijft Nederland hopen dat de kwestie-Irak langs diplomatieke weg wordt opgelost. Maandagmiddag komt de Veiligheidsraad bijeen.

Na afloop van een ontmoeting met de Britse, Spaanse en Portugese premiers zei de Amerikaanse president Bush dat 17 maart de 'de dag van de waarheid' is voor Irak. Dan komt de VN Veiligheidsraad bijeen om te spreken over de stand van zaken.
Nederland hoopt dat de Veiligheidsraad alsnog tot een diplomatieke oplossing komt: 'Er is nog een klein beetje ruimte, maar het is niet veel meer', aldus De Hoop Scheffer.

De Amerikaanse president Bush, de Britse premier Blair en de Spaanse premier Aznar hebben afgesproken dat Irak maandag de laatste kans heeft om de bereidheid tot ontwapenen te tonen. Wordt daar geen gehoor aan gegeven dan zijn de drie landen bereid om militair in te grijpen, desnoods zonder instemming van de VN Veiligheidsraad.

De Nederlandse regering komt met een nader standpunt als 'het Veiligheidsraadspoor tot het allerlaatste moment is afgelopen', zei minister De Hoop Scheffer in een reactie.

Zoekwoorden:

Deel: ' Nederland hoopt op diplomatieke oplossing in kwestie Irak '
Lees ook