Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederland hypocriet over internetfilters

Amsterdam, 25 mei 2010 - Buitenlandse Zaken kondigt vandaag aan dat zij internetcensuur in het buitenland samen met haar Franse ambtgenoot gaat bestrijden. Een goed streven, maar Verhagen verlegt daarmee de aandacht onterecht naar het buitenland. Hij verhult daarmee dat ook in Nederland door het Ministerie van Justitie actief gewerkt wordt aan een internetfilter, zonder juridische waarborgen.

In Nederland wordt het internetfilter niet op grond van een wet geintroduceerd, maar drukt het Ministerie van Justitie zijn plan in samenspraak met providers door. Hierdoor tasten we in het duister over de inhoud van de afspraken tussen de overheid en de providers. We weten ook niet welke websites op de lijst komen, want die lijst zal niet openbaar worden gemaakt. Bovendien zijn Bits of Freedom in Nederland geen juridische waarborgen bekend in het geval dat een website onterecht op de lijst wordt geplaatst. Hierdoor zijn we overgeleverd aan de goede wil van degene die de zwarte lijst bijhoudt. Het verbergen van illegaal materiaal achter een filter is bovendien nooit een goede oplossing: die websites moeten verwijderd in plaats van verborgen worden, en de verspreiders moeten worden gestraft.

Bits of Freedom: "De pot verwijt de ketel. Onder het bewind van Verhagen's partijgenoot minister Hirsch Ballin wordt er juist alles aan gedaan om het Nederlandse internet te censureren. Alle juridische waarborgen ontbreken. Wij roepen minister Verhagen op om deze rampzalige plannen van zijn partijgenoot te stoppen, in plaats van dictatoriale regimes langs een meetlat te leggen waar Nederland zelf schandalig slecht bij afsteekt."

URL:
http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/05/Nederland_en_Frankrijk_willen_gedragscode_internetvrijheid

Deel: ' 'Nederland hypocriet over internetfilter' '
Lees ook