Ingezonden persbericht


Persbericht 16 mei 2012

Nederland koploper duurzame gewasbescherming

WAGENINGEN - Nederland is hét internationaale uithangbord als het gaat om duurzame gewasbescherming. Die conclusie trekken de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) en Stichting Willie Commelin Scholten (WCS), organisatoren van de Gewasbeschermingsmanifestatie 2012 (GBM2012) op de Floriade in Venlo (24 mei). Dat event moet het thema gewasbescherming verder op de kaart zetten.

Nederland is wereldwijd een van de meest duurzame landen op het gebied van gewasbescherming. In tien jaar tijd is de milieubelasting van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen met maar liefst 85 procent afgenomen. Verder zijn in veel kasgroenteteelten vrijwel alle chemische bestrijdingsmiddelen vervangen door biologische alternatieven en voldoen de Nederlandse versproducten aan alle wettelijke residunormen.

De relevantie van duurzame gewasbescherming is enorm, zo blijkt. Zonder bescherming zou gemiddeld tot 40 procent van de voedselproductie verloren gaan. Bovendien is gewasbescherming veel meer dan alleen het gebruik van chemische middelen en gaat de Nederlandse land- en tuinbouw hier bewust en zuinig mee om. Er is de voorbije jaren veel bereikt en er wordt nog veel meer ondernomen om duurzamer te worden. De Nederlandse aanpak wekt internationaal interesse.

2012 is een uitstekend moment voor een debat over de rol die Nederland voor zichzelf ziet weggelegd. In 2012 laat Nederland op de Floriade immers zien wat het te bieden heeft aan innovatieve land- en tuinbouw. Bovendien moeten EU-lidstaten dit jaar hun nationale actieplannen voor duurzame gewasbescherming presenteren én is het op de kop af vijftig jaar geleden dat Rachel Carson in Silent Spring een doemscenario voorspelde. Dit kritische boek geldt als een keerpunt in het denken over chemische gewasbescherming.

Op 24 mei (13.00 - 19.00 uur) viindt op de Floriade in Venlo daarom de GBM 2012 plaats. Via inspirerende lezingen, een film en een paneldebat verkennen we gezamenlijk de uitdagingen voor duurzame gewasbescherming én de wereldwijde kansen voor Nederland. Er zijn diverse kopstukken van de partij, onder wie Rudy Rabbinge (Wageningen UR), Sjaak Langeslag (LTO Nederland), Jacob van Klaveren (RIVM), Karel Bolckmans (Koppert Biological Systems) en Marinus Overheul (Landbouwraad China).

Gewasbeschermingsmanifestatie 2012
De organisatie, in handen van de KNPV en WCS, rekent op een waardevolle, nieuwswaardige bijeenkomst en nodigt u van harte uit om een bezoek te brengen. Graag vernemen wij of u al dan niet in de gelegenheid bent om de GBM 2012 bij te wonen. Ook als u specifieke (interview)verzoeken heeft, horen wij dat bij voorkeur van tevoren. Fotografen zijn welkom.

Locatie: Floriade
Tijd: 13.00 - 19.00 uur (het is mogelijk een deel van de dag bij te wonenn) Programma: klik hier
Aanmelden media: contactpersoon is Rik Booltink (graag uiterlijk 22 mei aanmelden)

Graag tot ziens op donderdag 24 mei!

De Gewasbeschermingsmanifestatie 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deel: ' Nederland koploper duurzame gewasbescherming '


Lees ook