Nederland krijgt nieuwe energie van Amsterdam Solar Boat Parade


Amsterdam, 20140910 -- Na races in Monaco en Friesland, komen tientallen boten op zonne-energie naar de hoofdstad om Nederland te inspireren voor een duurzame koerswijziging. Op 14 september start bij de Westergasfabriek de tweede editie van de Amsterdam Solar Boat Parade. De grachten kleuren groen met futuristische Solar Boats, de ‘Formule 1’ onder de elektrische boten. Niet alleen de grachten kleuren groen; aan wal verzamelen zich ruim tachtig duurzame koplopers vanuit het hele land op het ‘Plein van de Toekomst’, het ‘Groene Circuit’ en het 'Pitch Festival'. De Westergasfabriek, gebouwd op de steenkoolgaseconomie, is daarmee nu het toneel van een nieuwe ‘groene’ economie.

Op 14 september start bij de Westergasfabriek de tweede editie van de Amsterdam Solar Boat Parade.Met de tweede editie van hét groene event van Amsterdam wordt het gedachtegoed van de recent overleden initiatiefnemer Wubbo Ockels door zijn Stichting De Groene Grachten voortgezet. Ook dit jaar worden duizenden bezoekers als ‘astronauts of spaceship earth’ verleid om te kiezen voor een duurzame toekomst. Het startsein van de parade wordt om 13.00 uur gegeven door Wubbo Ockels' goede vrienden Maurits Groen en Marjan Minnesma, samen met zijn vrouw Joos Ockels. Om 16.30 uur strijden de supersnelle Solar Boats met een slalom en sprint bij de Westergasfabriek om de winst: snelheid met groene energie!

Nederland heeft deze nieuwe energie hard nodig. Want terwijl in Duitsland de ‘Energiewende’ in volle gang is, hapert de groene economie in Nederland. “We bevinden ons in Europa in de kopgroep van landen met de meeste CO2 uitstoot per verdiende euro. Toch wordt door de overheid nauwelijks gesteld hoe het anders kan en hoe de Nederlandse economie eruitziet zonder olie, kolen en gas te gebruiken”, aldus Marjan Minnesma tijdens de Duurzame Troonrede op 2 september. Hierin benadrukt zij het belang van snelle verandering. "Er zijn al honderdduizenden mensen mee bezig: elektrisch rijden, meer met het OV, minder vlees eten en zelf je eigen energie opwekken".

Voor de allerkleinsten is er een elektrische motorcross.De aanwezige koplopers tonen de veranderingen in lifestyle, energie, mobiliteit en ‘food and drinks’. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een testrit maken in de nieuwste BMW I3, smoothies blenden met hun eigen spierkracht en voor de allerkleinsten is er een elektrische motorcross. “Duurzame ondernemers brengen ‘groene groei’, een nieuwe motor achter een nieuwe economie”, aldus Maurits Groen, toonaangevend duurzaam ondernemer en opvolger van Wubbo Ockels als voorzitter van Stichting De Groene Grachten. “Met talloze inspirerende voorbeelden wil de Solar Boat Parade mensen laten zien hoe ze ook zelf actief kunnen bijdragen aan de overgang naar een 'groene' economie”. Nederland heeft een inhaalslag te maken en de Amsterdam Solar Boat Parade laat zien dat deze toekomst dichterbij is dan we denken.

Deel: ' Nederland krijgt nieuwe energie van Amsterdam Solar Boat Parade '
Lees ook