Nederland met 18 zwemmers naar Paralympische Spelen

Nederland met 18 zwemmers naar Paralympische Spelen

Na afloop van de Swim Cup in Eindhoven maakte bondscoach Mark Faber de selectie voor de Paralympische Spelen bekend. Elf dames en zeven heren mogen in september strijden om de medailles in Rio de Janeiro.

De Swim Cup in Eindhoven was het laatste kwalificatiemoment voor de paralympische ploeg. Er sneuvelden deze dagen veel nationale en wereldrecords in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Na de laatste finales maakte bondscoach Paralympisch zwemmen Mark Faber de balans op. Hij selecteerde de volgende zwemmers, die de afgelopen maanden op één of meer afstanden voldeden aan de limieten die NOC*NSF gesteld had.

 Dames: Lisa den Braber Liesette Bruinsma Sanne Hofman Lisa Kruger Marlou van der Kulk Chantal Molenkamp Marije Oosterhuis Magda Toeters Lisette Teunissen Manon Vermariën Chantalle Zijderveld Heren: Simon Boer Marc Evers Duncan van Haaren Thijs van Hofweegen Michael Schoenmaker Bas Takken Olivier van de Voort 
Lisette Teunissen is de meest ervaren zwemster in de selectie. Zij was ook actief op de Paralympische Spelen van 2008 en 2012. Op die laatste Spelen veroverde ze goud op de 50 meter rugslag. Ook Marc Evers (100 meter rugslag) en Michael Schoenmaker (50 meter schoolslag) mogen hun paralympische titel van 2012 in Rio de Janeiro gaan verdedigen. De ploeg van Faber is een mix van ervaring en jong talent. Lisa den Braber, Marlou van der Kulk, Marije Oosterhuis, Magda Toeters en Chantal Molenkamp waren ook actief tijdens de vorige Paralympische Spelen. Voor Liesette Bruinsma, Sanne Hofman, Lisa Kruger, Chantal Molenkamp, Manon Vermariën, Chantalle Zijderveld, Duncan van Haaren, Thijs van Hofweegen, Bas Takken en Olivier van de Voort wordt het hun eerste optreden op het allerhoogste paralympische sportpodium. Mark Faber is trots op deze grote selectie. “In Rio staan we met 18 zwemmers aan de start, dat is meer dan in Londen. We hebben veel jong talent en een aantal ervaren zwemmers. We hebben grote stappen gemaakt met deze selectie. Het is een professionele ploeg, die serieus met de sport bezig is. In Rio willen we het ‘grootste kleine landje’ zijn.” De ploeg heeft nu 5 maanden om zich voor te bereiden op de Spelen. Mark Faber: “We trainen over een week weer in Amersfoort. Een aantal gaat naar het EK IPC in Funchal (Portugal), een andere deel op trainingsstage in Debrecen (Hongarije). Dan volgt nog een trainingsstage in Eindhoven in juli en in augustus in Rio Maior (Portugal).” Wereldrecord Op de slotdag van de Swim Cup verbeterde Liesette Bruinsma het wereldrecord op de 100 meter vrije slag in handicapklasse S11. Met haar 1:07.22 was de 15-jarige Friezin 0.07 seconden sneller dan het record dat de Italiaanse Cecilia Camellini zwom tijdens de Paralympische Spelen van 2012.

Deel: ' Nederland met 18 zwemmers naar Paralympische Spelen '


Lees ook