Nederland nog niet toe aan republiek


AMSTERDAM, 20150312 -- Driekwart van de Nederlanders vindt dat ons land een monarchie moet blijven. Een kwart, toch al gauw zo’n 4 miljoen inwoners, wil liever een republiek. Weliswaar is de meerderheid voor de monarchie, maar dat wil niet zeggen dat we koningsgezind zijn. Een kwart van Nederland is dat wel; de meerderheid niet of is neutraal. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox heeft verricht in het kader van een profielwerkstuk van twee VWO leerlingen aan het Calandlyceum in Amsterdam. Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van n=759 personen in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Nederland eist meer transparantie in kosten koningshuis
Verreweg de meerderheid van Nederland (70%) vindt dat de kosten van ons koningshuis meer transparant moeten worden. Ruim de helft van de Nederlanders vindt deze kosten veel te hoog. Slechts 15% is deze mening niet toegedaan.

Ook is men er niet van overtuigd dat het koningshuis meer zou opleveren dan het kost. Een derde van Nederland denkt van wel; een derde van niet. Echter, volgens de meerderheid (73%) zou een republiek niet goedkoper zijn dan een monarchie. Daarnaast zijn vier van de tien Nederlanders van mening dat een koning of koningin beter is voor de economie van ons land dan een president.


Deel: ' Nederland nog niet toe aan republiek '
Lees ook