Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Start conferentie over tabakssmokkel

Nederland pleit in New York op een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor unieke codes op pakjes sigaretten om smokkel tegen te gaan.

Een Nederlandse afvaardiging van VWS, antirookorganisatie Defacto en het ministerie van Financiën denkt op de internationale conferentie mee over mogelijke maatregelen tegen tabakssmokkel. De bestrijding ervan is belangrijk voor de Nederlandse overheid. Goedkopere rookwaar leidt immers tot meer rokers. Daarnaast loopt de fiscus inkomsten mis.

Naast de accijnzen die wereldwijd worden misgelopen, is voor de Amerikaanse gastheer de strijd tegen het terrorisme een reden voor de conferentie. Met de smokkel van tabak verdienen terroristische organisaties veel geld.

In de Verenigde Staten voert de Europese Commissie, gesteund door elf lidstaten waaronder Nederland, een proces tegen tabaksmultinationals zelf. Zij worden ervan verdacht smokkel te stimuleren om hun eigen afzet te verhogen.

De uitkomsten van de conferentie, die tot donderdag 1 augustus duurt, worden gebruikt bij de verdere onderhandelingen komend najaar over het mondiale Tabaksverdrag van de WHO.

Deel: ' Nederland op conferentie over tabakssmokkel in New York '
Lees ook