Persbericht 29 maart 2000
Voor onmiddellijke publicatie

De eerste Pan European Internet Monitor van Pro Active International toont aan:

Op de Europese Internet ranglijst, neemt Nederland een zesde plaats in, vóór Engeland, Duitsland en Frankrijk!

Amsterdam, 29 maart 2000, uit de telefonische resultaten van de eerste officiële Pan Europese Internet Monitor van Pro Active International blijkt dat het Internet gebruik in Europa snel groeit en dat Nederland een zesde plaats inneemt op het gebied van Internet penetratie, vóór Engeland, Duitsland en Frankrijk. In totaal heeft 34 % (107,8 miljoen) van de Europese bevolking van 15 jaar en ouder toegang tot Internet. 24,1 % (75,9 miljoen) heeft Internet actief gebruikt in de afgelopen 14 dagen. (zie bijgevoegde tabel en grafiek)

Europa wint flink terrein op het gebied van Internet vergeleken met de Verenigde Staten. Recente Nielsen/Netratings cijfers laten zien dat iets meer dan 50 % van de bevolking in de Verenigde Staten toegang heeft tot Internet en dat 35 % in de afgelopen 14 dagen online is geweest.

De Verenigde Staten lopen echter duidelijk voorop wat betreft online aankopen. Minder dan 8 % van de Europeanen heeft ooit een online aankoop gedaan en 2,6 % (8,1 miljoen personen) heeft een online aankoop gedaan in de afgelopen 14 dagen. De schattingen voor de Verenigde Staten zijn dat 15 % ooit een online aankoop heeft gedaan en dat de frequentie en bedragen van online aankopen significant hoger zijn dan in Europa.

Internet gebruik in Europa verschilt sterk per land. De Internet penetratie in de Scandinavische landen is het hoogste. In Zweden is 53,3 % van de bevolking online geweest in de afgelopen 14 dagen. In Zwitserland, Nederland, Oostenrijk en Engeland is dat cijfer rond een derde van de totale bevolking. Duitsland, Frankrijk, Italië en België liggen beneden het Europese gemiddelde.

Oost Duitsland is verantwoordelijk voor het lage gemiddelde Internet gebruik in Duitsland, omdat het blijkt dat cijfers in West Duitsland ongeveer gelijk zijn aan die in Engeland. In Spanje en Portugal is minder dan 8 % van de bevolking van 15 jaar en ouder online geweest in de afgelopen 14 dagen. Liesbeth Hop, Directeur Pro Active International: "Deze eerste resultaten van de Pan Europese Internet Monitor laten zien dat Internet in Europa met grote snelheid terrein wint, ook al zien we nog steeds grote verschillen tussen Noord-, Zuid- en West Europa. Het is opvallend te zien dat Nederland al een zesde plaats inneemt in Europa, waarschijnlijk mede door de sterke toename van het aantal Internet gebruikers in het laatste half jaar."

Pro Active International voert de Pan Europese Internet Monitor(tm) twee keer per jaar uit in 14 verschillende Europese landen door 14.000 mensen telefonisch of face-to-face te ondervragen (representatieve steekproeven van de bevolking van 15 jaar en ouder in elk land) en door in dezelfde periode meer dan 150.000 Internet gebruikers online te ondervragen. Dit persbericht is gebaseerd op Deel 1, het telefonische of face-to-face onderzoek. De resultaten van Deel 2, het online onderzoek, worden eind april 2000 gepresenteerd.

Pro Active International is een gekwalificeerd Internet onderzoek en analyse bureau dat in meer dan 12 branches marktleiders ondersteunt in het optimaliseren en verbeteren van hun Internet branding, door het aanbieden van geavanceerde onderzoeksmethoden, technieken, kundige analyses en advies.

Met het hoofdkantoor in Amsterdam, kantoren in Londen, Parijs, Frankfurt, Hamburg, Stockholm, Madrid en Milaan is Pro Active International Europees marktleider in Internet branding en onderzoek. Hun Amerikaanse en Aziatische kantoren, respectievelijk in New York, San Francisco, Singapore en Hong Kong zullen in het derde kwartaal van dit jaar operationeel zijn.

De unieke methodologie voor de Pan Europese Internet Monitor(tm), bestaande uit de weging en analyse van de resultaten uit zowel de telefonische / face-to-face als de online steekproeven, werd ontwikkeld in samenwerking met

een zware Technische Commissie om de best betrouwbare data rondom Internet gebruik in Europa te kunnen rapporteren. Het online onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de volgende bedrijven: 24/7 Europe, Active Advertising, AdPepper Media, AltaVista, Doubleclick, Excite, Microsoft, Real Media, Yahoo! Europe.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Liesbeth Hop
Directeur
Mobile +31 6 55867698
Email l.hop@proactiveinternational.com

Anouk Pappers
International Account Director
Mobile +31 6 54774876
Email a.pappers@proactiveinternational.com

Pro Active International HQ
Nijenburg 73 B
1081 GE Amsterdam
The Netherlands

Tel. +31 20 5040300
Fax. +31 20 5040301
www.proactiveinternational.com

Deel: ' Nederland zesde in eerste Pan European Internet Monitor '
Lees ook