Nederlander duurder uit bij tandarts dan Belg


Amsterdam, 20131108 -- De Nederlandse tandartstarieven liggen lager dan bij de Vlaamse tandartsen. Toch betaalt de Nederlander bijna 30% meer uit eigen zak, blijkt uit onderzoek van de zorgvergelijker Zorgverzekeringvergelijken2014.nl. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de basisverzekering in Nederland geen tandartsdekking biedt voor mensen vanaf 18 jaar.

Regelmatig moet men naar de tandarts voor een controle van het gebit. Als de consument netjes twee keer per jaar gaan voor een periodieke controle, beide keren tandsteen weg moet laten halen en eenmaal een gaatje heeft, dan is hij of zij daar bijna honderd euro aan kwijt. Volgens de tandartstarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit komt dit neer op een bedrag van € 86,74. In België kosten deze behandelingen bij elkaar € 99,48, maar de patient hoeft daar maar € 24,51 van af te rekenen.

De Nederlandse zorgverzekering dekt geen tandartskosten, tenzij de consument een aanvullende tandartsverzekering afsluit. De laagste verzekeringen is af te sluiten voor ongeveer € 10,- tot € 15,- per maand. Daardoor is men alsnog minimaal € 120,- per jaar kwijt, waardoor het voor sommige Nederlanders niet winstgevend is om een verzekering af te sluiten voor mondzorg.

Vlaams zorgstelsel

Verschil in de kosten die patiënten zelf op moeten vangen, komt doordat de zorgstelsels van beide landen anders zijn. “De zorgstelsels zijn ook best moeilijk te vergelijken”, legt Samantha Stroombergen, content manager van Zorgverzekeringvergelijken2014.nl uit. “In België zijn er geen zorgverzekeringen, maar is er een ziekenfonds. Mensen moeten zich vanaf 25-jarige leeftijd verplicht aansluiten bij dit ziekenfonds en betalen vervolgens steeds een vaste eigen bijdrage als ze zorg nodig hebben, ook wel remgeld genoemd.”

De werknemer betaalt 3,55% van zijn brutoloon aan de gezondheidszorg en heeft dus al een flink deel van de zorg betaald voordat het loonstrookje arriveert. Daarnaast moeten Belgen zich voor € 25,- per jaar aansluiten bij een van de ziekenfondsen, ook wel mutualiteiten genoemd. Vervolgens betalen ze een maandelijkse bijdrage van tussen de € 5,- en € 10,-. 


Deel: ' Nederlander duurder uit bij tandarts dan Belg '
Lees ook