Nederlander spijbelt steeds vaker voor goedkopere vakantie


Prijsverschillen verleiden vakantiegangers tot spijbelen

WOERDEN, 20130129 -- Steeds vaker boeken gezinnen met kinderen de vakantie net buiten de officiële schoolvakantie om, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van reisaanbieder Tjingo.nl. Ondanks de boetes die hierop staan, kiest de vakantieganger voor de portemonnee en neemt het risico letterlijk op de koop toe.

Tjingo deed onderzoek naar de vertrekdata van reizen in en rondom de meivakantie. Het gaat hierbij om reizen die gemaakt worden door gezinnen met kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een trend. Steeds meer mensen kiezen voor een boeking met de vrijdag als vertrekdag of de maandag als terugkomdag. Waar in 2009 nog maar 20,4% van de reizigers buiten de officiële vakantiedagen vertrok, was dit in 2012 al 44,1%.

Vertrek op vrijdag is populair
In 2012 besloot 30,4% van alle vakantiegangers om op vrijdag al te vertrekken. Het merendeel van de ouders liet hierbij de kinderen voor één dagje spijbelen. Met name de laatste schooldag voor de meivakantie is een aantrekkelijke dag om op vakantie te gaan. Het is overal nog niet zo druk, de totale reiskosten zijn lager en meestal doen de kinderen de laatste dag toch niet meer zoveel op school.

Grote prijsverschillen
In 2010 was het al een aantrekkelijke keuze om de meivakantie met een dag te verlengen door de maandag er bij te boeken. Met name in 2011 en 2012 waren grote prijsverschillen te zien op een vakantie van 7 nachten. Door op vrijdag te vertrekken of op maandag pas weer terug te keren, bespaart men ook dit jaar al snel honderden euro’s op de totale reissom.

Bestemmingen
De meest geliefde bestemming, om buiten het weekend om te vertrekken, is Turkije. 39% van de vakantiegangers naar Turkije besloot in 2012 nog vóór het weekend te vertrekken. 23% plakte de maandag na de officiële meivakantie vast aan de reis. Niet alleen Turkije, maar ook Spanje is een populaire bestemming om wat eerder voor vrij te nemen of wat later voor thuis te komen.

Meivakanties in 2013
De boekingen voor mei 2013 laten zien dat de trend zich naar alle waarschijnlijkheid voortzet. Het aantal gezinnen met kinderen dat nog voor het weekend vertrekt, is op dit moment al 20,7%. Nog meer mensen (37,9%) kiezen ervoor om de vakantie met een dag te verlengen en pas op maandag weer richting huis te gaan.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op https://tjingo.nl/persberichten/68


Deel: ' Nederlander spijbelt steeds vaker voor goedkopere vakantie '
Lees ook