Nederlander wil als eerste ter wereld de Yukon Quest volbrengen


ROTTERDAM, 20070914 -- Wilco van den Akker uit Rotterdam wil als eerste mens de Yukon Quest non-stop te voet afleggen. Deze bare tocht over 1.600 kilometer dwars door Alaska en het noorden van Canada staat bekend als de `zwaarste hondenslederace ter wereld'.

De op sommige plekken vrijwel onbegaanbare route is een tocht die meer dan 100 jaar geleden alleen in de zomer afgelegd werd door gelukzoekende `Golddiggers'.

Sinds 1983 wordt de Yukon Quest georganiseerd als race voor hondensledes, maar nog nooit in de geschiedenis is de tocht door een mens in de winter en te voet volbracht.

Wilco van den Akker omschrijft zichzelf als beroepsavonturier. De oud-instructeur van het Korps Commando Troepen heeft al eerder ervaringen opgedaan met dergelijke tochten in extreme omstandigheden.

Winterraces
Het hoogtepunt tot nu toe in de loopprojecten van Wilco, die overigens vroeger een hekel had aan lopen en duursport, kwam in februari 2006. Hij won toen de Alaska ultra sport, de langste, non-stop adventure winterrace in de wereld bij temperaturen van soms wel 55 graden onder nul. Wilco liep de 1.800 kilometer door de eenzame wildernis van Alaska toen in 26 dagen, 10 uur en 4 minuten. Met deze prestatie was hij de zevende mens op aarde die deze tocht ooit te voet heeft afgelegd.
En het hoeft niet alleen ijskoud te zijn voor Wilco: ook woestijn- en jungleraces behoren tot zijn repertoire.

Yukon Quest
En nu dan de Yukon Quest. Iets korter dan de wedstrijd van vorig jaar, maar een veel lastiger parcours met heel veel hoogtemeters; n dus nog nooit eerder non-stop door iemand gelopen.

Waarom wil iemand zoiets doen? Wilco van den Akker: "In deze gebieden lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Mensen zijn nog met de puurste vorm bezig van bestaan, het overleven. Geen luxe, geen contact met de drukte en bezigheden van ons bestaan. Het contact met deze mensen, het wildleven en de weersomstandigheden maakt dit soort tochten interessant. Het ervaren van de fysieke en mentale componenten versterken de ervaringen die je opdoet en zorgt dat je groeit als mens".

Meer informatie over de loopprojecten van Wilco van den Akker op: www.planetbyfoot.nl.


Deel: ' Nederlander wil als eerste ter wereld de Yukon Quest volbrengen '
Lees ook