Nederlanders: Beatrix treedt af in 2010


ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 29 JANUARI 2007 18.30 UUR

AMSTERDAM, 20070129 -- Bijna veertig procent van de Nederlanders denkt dat koningin Beatrix in 2010 zal gaan aftreden. Dat blijkt uit een representatieve enqute van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het nieuwe tijdschrift Weekend Royalty.

Op de vraag wanneer de genterviewden dachten dat koningin Beatrix haar aftreden bekend zal maken, antwoordde 38,7 procent het jaar 2010. 25,2 procent van de ondervraagden antwoordde dat koningin Beatrix echter 'nog lang niet' zal plaatsmaken voor haar oudste zoon en beoogd opvolger. Op de derde plek eindigde 2008. 22,9 procent van de ondervraagden denkt dat er dus volgend jaar al een troonswisseling zal plaatsvinden.

Uit de enqute van Weekend Royalty blijkt ook dat 74 procent van de ondervraagden vindt dat de prins van Oranje klaar is voor het koningschap. Een extra steuntje in de rug voor de kroonprins moet zijn, dat hij op de vraag wie het beste staatshoofd zal zijn zelfs nipt wint (40,4 procent) van zijn moeder (40,3 procent).

Een andere opmerkelijke uitslag is dat 42,6 van de Nederlanders vindt dat de stijl van prinses Mxima het beste te vergelijken is met die van prinses Diana. Ook blijkt maar liefst 96,6 procent van de Nederlanders koningin Beatrix een nieuwe liefde te gunnen. Overigens zijn niet alle resultaten positief voor de koninklijke familie. Zo vindt 55 procent van de Nederlanders dat de monarchie te veel kost.

In het eerste nummer van Weekend Royalty wordt ruimschoots aandacht besteed aan de resultaten van de enqute en wordt bekend wie de populairste Oranjes zijn.

Weekend Royalty is een spin off van weekblad Weekend. Het blad zal zes keer per jaar verschijnen en kost 2,95. Het eerste nummer ligt op dinsdag 30 januari 2007 in de winkel. Hoofdredacteur is Marc van der Linden, voormalig hoofdredacteur van Weekend en ondermeer bekend van RTL Boulevard.

Audax Publishing, een dochteronderneming van mediaconcern Audax, geeft naast Weekend Royalty een grote variteit aan publiekstijdschriften uit: Girlz!, Glossy, AvantGarde, Vriendin, Weekend, Aktueel Sportief, Stars, HP/De Tijd, AvantgardeMen en Diva&Donna.


Deel: ' Nederlanders Beatrix treedt af in 2010 '
Lees ook