Nederlanders bij grootste bosbeschermers ter wereld


Rotterdam, 20150420 -- Nederlanders behoren tot de grootste bosbeschermers wereldwijd. Dat komt door de bijna 400.000 klanten van het Rotterdamse energiebedrijf Greenchoice die allemaal bosgecompenseerd gas gebruiken. Bij koken, douchen of stoken wordt CO2 uitgestoten door het gebruik van aardgas. Voor wie gas van Greenchoice afneemt, geldt dat die uitstoot volledig wordt gecompenseerd. Dat gebeurt via bosprojecten: vandaar de naam bosgecompenseerd gas. Het Nederlandse bedrijf beschermt namens klanten inmiddels zóveel bos, dat dat goed is voor maar liefst 2% van de wereldwijde vrijwillige CO2-compensatie. En dat is veel voor één partij uit een land als Nederland.

De teller staat nu al op 16 miljoen bomen. En elk jaar komt er 3000 hectare beschermd bos bij.

Drie keer Disney

Voor de huishoudens die hun gas door energieleverancier Greenchoice geleverd krijgen geldt dat hun CO2-uitstoot volledig wordt ‘teruggedraaid’ door aanplant en beschermen van bomen. Bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en geven zuurstof terug. Bosgecompenseerd gas ontstaat via bosprojecten die worden gefinancierd door het kopen van zogeheten ‘vrijwillige carbon credits’. Daar betalen de – bijna 400.000 - huishoudens zelf niets extra’s voor. Het bosgecompenseerde gas heeft dezelfde prijs als gewoon gas. Ter illustratie: Greenchoice en haar klanten compenseren meer dan drie keer zoveel als Walt Disney, een concern dat wereldwijd veel aandacht vraagt voor compensatie. 

11 jaar bosprojecten, Nederlandse wereldspeler

Voor aardgas bestaat, in tegenstelling tot stroom, nog geen grootschalig duurzaam alternatief. Tot die tijd is compensatie van uitstoot, naast energiebesparing, de enige groene optie. Greenchoice investeert daarom namens klanten al sinds haar eerste gaslevering - 11 jaar geleden - in bossen. Vooral in regenwouden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Die investeringen leiden er nu toe dat de klanten van het bedrijf samen wereldspeler zijn als het gaat om bosbescherming.

Enige met grootschalig bosgecompenseerd gas

Uiteindelijk is het doel van Greenchoice dat mensen zo min mogelijk energie verbruiken en alles uit duurzame bronnen halen, zoals wind en zon. Greenchoice zet daarom in op energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Tot het moment dat ook gas echt groen is, compenseert het energiebedrijf als enige grotere energieleverancier in Nederland alle CO2-uitstoot van klanten. 

Drievoudige werking

Bosgecompenseerd gas heeft ook nog eens een drievoudige werking: naast CO2-compensatie is dat het verbeteren van diversiteit aan planten en dieren én van de leefomstandigheden van de lokale bevolking in de bosprojecten.

Bekijk hier de video

Bekijk hier alle bosprojecten


Deel: ' Nederlanders bij grootste bosbeschermers ter wereld '
Lees ook