Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers


DEN HAAG, 20161014 -- Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke servers in de regel beschermd werden door een firewall, staan virtuele servers met al hun poorten direct in verbinding met het internet. Ze missen een beveiligingslaag. Het Haagse bedrijf FirewallVPS ontwikkelde hiervoor een oplossing en lanceert vandaag een nieuw platform waarbij virtuele servers beschermd worden door een virtuele firewall.

Naar de cloud blijft de trend
Bedrijven maken steeds meer gebruik van virtuele servers, ook wel cloud servers genoemd. Virtuele servers zijn flexibeler dan fysieke servers. Virtuele servers met zogenoemde high availability zijn bovendien veel minder gevoelig voor onderbrekingen en/of gegevensverlies. Voor de komende jaren is de verwachting van onderzoeksbureaus als Gartner dat de trend naar de cloud zich onverminderd voortzet. Wereldwijd worden jaarlijks tientallen miljarden in de cloud geïnvesteerd. Waren bedrijven aanvankelijk voorzichtig; inmiddels verwacht Gartner dat bedrijven met een 'geen cloud'-beleid in 2020 even zeldzaam zijn als bedrijven met een 'geen internet'-beleid.

Veiligheid is prioriteit # 1
Tegelijkertijd komt dit jaar voor het derde jaar op rij veiligheid als hoogste prioriteit uit de bus bij het jaarlijkse enquêteonderzoek van de Amerikaanse vereniging van CIO's (chief technology officer). In een onderzoek van IDG Research geeft 88 procent van de ondervraagde IT en business managers in de VS en Europa aan dat digitale veiligheid een topprioriteit is voor hun concurrentiepositie. Het verhogen van de veiligheid blijkt echter niet eenvoudig. Van de 88 procent geeft slechts 32 procent aan significante vooruitgang te hebben geboekt.

[Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers]


Virtuele firewall
Het Nederlandse bedrijf FirewallVPS ontwikkelde een oplossing om cloud servers en veiligheid te combineren. De virtuele firewall maakt het makkelijker voor bedrijven om virtuele servers op een veilige manier in te zetten. De bijgevoegde figuur laat zien hoe het werkt.

De twee voordelen:
  • De virtuele servers zijn beter beschermd tegen aanvallen; net zo goed als fysieke servers met een firewall.
  • Onderling verkeer tussen virtuele servers is volledig afgeschermd van het internet en van het verkeer van andere gebruikers van het platform.
Een bijkomend voordeel is extra flexibiliteit doordat dataverkeer en IPv4-adressen losgekoppeld kunnen worden van specifieke virtuele servers. Het is gemakkelijk om een IPv4-adres om te zetten naar een andere virtuele server.


Deel: ' Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers '
Lees ook