KNWV

DATUM: 9-10-2001

ZEILEN - Nederlands Kampioenschap in de Vrijheidsklasse

---

Zondag 7 oktober zijn Maarten Jamin en Marcel Klein overtuigend Nederlands Kampioen in de Vrijheidsklasse geworden. Met 5 eerste en 2 tweede plaatsen lieten zij er deze keer geen twijfel over bestaan!

"Deze keer", want het kampioenschap moest eerder dit jaar wegens teveel wind worden afgebroken en werd dit weekend op Sneek
overgezeild. En eerder dit jaar gaven zij een zeker lijkend
kampioenschap in de zestienkwadraat in de laatste wedstrijd uit handen...

De Vrijheidsklasse maakt de afgelopen jaren een ware revival mee. Vele boten worden gerestaureerd, vaak in de epoxy gezet. Ook heeft de klasse het licht op groen gezet voor het ontwikkelen van polyester rompen om de klasse voor een nog groter publiek bereikbaar te maken. Deze rompen hebben bewezen voor de meeste houten boten niet onder te doen, en nu heeft Maarten Jamin er zelfs de hoofdprijs mee gewonnen.

"Ruime wind kwamen we soms wat ervaring en dus snelheid te kort, maar we hadden de boot aan de wind prima onder controle." aldus Jamin. "We konden erg goed vlak zeilen en we namen ook wat inzichten uit andere klassen mee. We gingen daardoor best hard, maar konden vooral de winddraaiingen goed vinden, en konden daardoor strijden met de cracks in deze klasse." Egbert Koning, drievoudig kampioen werd derde en Peter Spaans werd verdienstelijk tweede.

Jamin heeft dit jaar samen met zijn vriendin Froukje Kampen bijzonder veel gezeild: meer dan 100 starts in de 16m2 en 22m2, dinsdag- en donderdag avond trainingen in de Yngling en een voorjaars training door Roy Heiner. Zo bouwen zij samen aan wat een veelbelovende zeil carriere lijkt te worden!

Op het Sneekermeer werden Remco Schardam en Marc Meier kampioen in de Efsix en Tom Otte en Floortje de Vries in de Vaurien.

Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: Zeilen
---

Deel: ' Nederlands Kampioenschap Zeilen in de Vrijheidsklasse '
Lees ook