Nederlands succes bij prestigueuze fotocompetitie


Jasper Doest valt in prijzen bij Wildlife Photographer of the Year competitie met zijn ‘Snow Moment' van Japanse makaak.

LONDEN, 20131016 -- De Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (34) heeft dit jaar met zijn foto ‘Snow Moment' de eerste prijs gewonnen in de 49ste Wildlife Photographer of the Year-competitie in de categorie Creative Visions. Dit is een categorie voor conceptuele foto's, met een originele en verrassende blik op de natuur. Ook de tweede prijs ging naar een Nederlander: Theo Bosboom uit Arnhem won met zijn ‘Fish-eye view' de tweede prijs in dezelfde categorie. De prijzen zijn op 15 oktober uitgereikt in het Natural History Museum in Londen.

['Snow Moment' van Jasper Doest (c)]
Jasper Doest valt met 'Snow Moment' in de prijzen bij de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year competitie


Wildlife Photographer of the Year is een van de meest prestigieuze fotocompetities; het is een showcase van het beste wat de natuurfotografie heeft te bieden. De wedstrijd wordt georganiseerd door twee instituten die traditiegetrouw speciaal oog hebben voor de diversiteit van het leven op aarde: het Natural History Museum in Londen en het BBC Wildlife Magazine. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. 

De jury heeft een keuze gemaakt uit meer dan 43000  inzendingen uit 98 landen. De foto's worden beoordeeld op onder andere creativiteit en technische complexiteit. De titel Wildlife Photographer of the Year gaat dit jaar naar Greg du Toit, voor zijn foto 'Essence of elephants'.

Sneeuwapen

Zijn winnende foto maakte Jasper Doest bij de heetwaterbronnen van Jigokudani, in de Japanse Alpen, waar hij werkte aan een reportage over een lokale populatie makaken, de ‘sneeuwapen'. Het beeld toont een makaak die boven op een rots in het midden van het water sneeuw van zijn vacht uitschudt, in een betoverend decor van stoom en sneeuwvlokken. Doest, in een toelichting: ‘De voorgaande winter had ik een dergelijk beeld al in mijn hoofd, helaas werkten de omstandigheden toen niet mee. Soms moet je geduld hebben voor alles op zijn plaats valt.'

 Ook in 2012 viel Doest in de prijzen. Hij behaalde toen twee eervolle vermeldingen, onder meer voor zijn foto ‘Relaxation'. Daarmee haalde hij als eerste Nederlander de cover van het vermaarde boek dat jaarlijks verschijnt naar aanleiding van de Wildlife Photographer of the Year-competitie.

Het Nederlandse succes reikt dit jaar verder dan de prijzen voor Doest en Bosboom. Er gingen ook eervolle vermeldingen naar Marsel van Oosten en Gerard Leeuw. 

Museon

De hele top 100 van de competitie zal vanaf 18 oktober worden tentoongesteld in het Natural History Museum in Londen. Eind november komen alle foto's naar het Museon in Den Haag. Daar blijft de expositie tot 2 maart 2014 te bezichtigen.

[]
Jasper Doest in het water met Japanse Makaak


Contact:
Jasper Doest
info@jasperdoest.com
http://www.jasperdoest.com
Tel: 06 4606 7903
Zie ook: http://www.wildlifephotographeroftheyear.com


Deel: ' Nederlands succes bij prestigueuze fotocompetitie '
Lees ook