Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Aan : nieuwsmedia/sportredacties
Van : Nederlandse Powerliftingbond
Betreft : resultaten Europese kampioenschappen bankdrukken te Jurmala (Letland) Datum : 14 augustus 2001

Goede resultaten behaald door Nederlandse equipe tijdens Europese kampioenschappen bankdrukken.

Moe, maar voldaan landden gisteravond (maandag) laat het Nederlands team bankdrukken op Schiphol, terug uit Letland, met in de koffers drie bronzen medailles, twee vierde plaatsen, een zesde, zevende en een achtste plaats, gezamenlijk werd er een schitterende zesde plaats in het landenklassement, waarbij gerenommeerde landen als Duitsland, Finland, Zweden, maar ook gastland Letland achter Nederland eindigde, winnaar van het landenklassement werd verrassend Polen, voor Rusland en Hongarije. Voor Nederland begon Yvonne van der Stoep, vorige maand in Engeland werd zij nog Europees kampioen powerliften, waar ook het onderdeel bankdrukken in voorkomt, haar openingsbeurt met 100 kg. was goed, maar dan slaat het noodlot toe, een ernstige blessure voorkomt haar een goede tweede en derde beurt te volbrengen en behaalt zij, een voor haar teleurstellende zesde positie, het goud in deze klasse is voor de Russische Anna Terentyeva, zilver voor de Ukrainse Tamara Bahriy en het brons voor de Tsjechische Andrea Kubinova. Als tweede dame in de strijd heeft Nederland, Ielja Strik, een redelijke nieuwelinge op dit gebied, maar zeer talentvol, als snel blijkt Ielja een kandidate te zijn voor een eventuele medaille, maar moet zij de strijd aan met onder andere de Duitse Rita Kistenmacher, een door de wol geverfde ervaren rot in de bankdrukwereld.
De strijd is hevig, en wordt pas in de laatste ronde beslist, jammer genoeg niet in het voordeel van de Nederlandse, het goud gaat wederom naar Rusland (Irina Naskrypnyak), ook het zilver verdwijnt naar Rusland met Svetlana Paltseva en het brons gaat naar de eerder genoemde Rita Kistenmacher, met op de vierde plaats, met een nieuw Nederlands record, van 127,5 kg. Ielja Strik. In de klasse boven de 90 kg. heeft Nederland ook een ijzer in de strijd, en wat voor één, met een nieuw Nederlands junioren record weet Brenda van der Meulen een bronzen medaille te behalen, 122,5 kg. weet Brenda omhoog te brengen, gelijk aan de Finse Sari Saksa, maar Brenda is aanzienlijk lichter dan deze Finse, dus de eerste medaille is binnen voor Nederland. Het spreekwoord luidt : eerst de dames, dan de heren, welnu ook in de internationale bankdrukwereld geldt deze regel, het is tijd voor de mannen van Nederland. In de klasse tot 60 kg. heeft Nederland een goede kanshebber met Taqy Parnian, hij is verdedigend Europees kampioen in deze klasse, maar heeft dit keer twee hele sterke tegenstanders in zijn klasse, beide afkomstig uit Polen, namelijk Tomas Kocjubinski en Miroslaw Hermann, die beide dit keer sterker zijn als Taqy, de winst gaat naar Tomas Kocjubinski met 170 kg., gevolgd door zijn landgenoot Miroslaw Hermann met hetzelfde gewicht, alleen Tomas was 7 ons lichter dan Miroslaw en op de derde plaats Taqy, weer een bronzen medaille voor Nederland erbij. In de klasse tot 82,5 kg. ook een Nederlandse deelnemer, namelijk Paul Smith, vorig jaar een vierde plaats in Kajaani tijdens de Europese kampioenschappen, wellicht nu een kanshebber voor een ereplaats, een moeilijk begin voor Paul, zijn eerste beurt wordt afgekeurd, daarmee eigenlijk een ereplaats verspelend, nu moet hij zijn aanvangsbeurt opnieuw doen en zal hij een grote sprong moeten maken in zijn derde en laatste beurt, deze laatste beurt wordt om onbegrijpelijke redenen afgekeurd en blijft Paul steken op één goede beurt met 185 kg. goed voor een achtste plaats. Goud is hier voor de Rus Alexey Vorobyev, zilver voor de Pool Wieslaw Grabski en het brons gaat naar de Let Gennadis Zubriks. De volgende op het plankier is de Alkmaarder Erwin Krokkee in de klasse tot 90 kg. een geduchte tegenstander voor menig concurrent, en ook nu weer, want direct na de eerste ronde nestelt Erwin zich in de kopgroep, samen met onder andere twee Russen en Tsjech en een Fin. Een heftige strijd brandt los tussen deze mannen voor het eremetaal, en uiteindelijk maakt 100 gram lichaamsgewicht het verschil tussen goud en zilver, het goud gaat naar de Rus Alexander Lekomtzev, het zilver naar zijn landgenoot Alexey Ryzhov en daar is hij dan, het brons is voor Erwin met 220 kg.

In de klasse tot 100 kg. heeft Nederland afgevaardigd, Marcel van Nugteren, een hele zware klasse altijd deze tot 100 kg. en tussen het geweld van deze giganten heeft Marcel de Nederlandse eer hoog weten te houden, door op een keurige zevende plaats beslag weten te leggen met een goede beurt van 190 kg. Gaan we naar de klasse tot 125 kg. waar Nederland zijn laatste deelnemer in heeft, namelijk Frencel Kastaneer, gedurende deze wedstrijd is het heel lang spannend wie de medailles uitgereikt gaat krijgen, met Frencel als één van de kanshebbers op een plak, helaas voor hem weet in zijn laatste beurt, de twee voorgaande beurten werden afgekeurd voor de Pool, Tom Wszenderowski, Frencel te passeren en eindigt hij op een vierde plaats, het goud is daar voor de Rus Eduard Isokov, het zilver voor de eerder genoemde Pool Tom Wszenderowski en het brons voor de Rus Yuriy Khuazhev. Uiteindelijk zijn deze kampioenschappen voor Nederland goed verlopen met de drie medailles en de verdere ere-plaatsen, een klein land als Nederland weet zich op het krachtsportgebied Europees, maar ook mondiaal duidelijk te presenteren, ook gezien het feit dat Nederland in juli 2002 de Europese kampioenschappen powerliften zal organiseren op het nationaal sportcentrum Papendal.

C.M.Damen
PR & Promotie Nederlandse Powerliftingbond
Wijngaardenlaan 10
2252 XN Voorschoten
telefoon 071-5610946
telefax 071-5612222
mobiel 0651-144058
e-mail obelix1@planet.nl

Deel: ' Nederlands team zesde op EK bankdrukken in Letland '
Lees ook