---

Ministerie van Defensie---

foto: Apache scherm met space shuttle (Visumar, G. van Offeren)

Nederlandse Apachevliegers filmen laatste momenten Columbia

14-02-2003

Twee Nederlandse Apachevliegers hebben, naar gisteren (13 februari) bleek, de laatste momenten van de boven Texas verongelukte spaceshuttle Columbia gefilmd. De Apaches vlogen 1 februari, de dag van het ongeluk, boven Texas in het kader van een schietoefening. De gemaakte beelden zijn nog dezelfde dag bij de NASA afgeleverd. Deze maakte vervolgens pas gisteren publiekelijk melding van de band.

De Apaches van vliegbasis Gilze-Rijen van de Koninklijke Luchtmacht waren op 1 februari juist bezig met de landing in het kader van de schietoefening boven Texas toen ze de Columbia als een meteorietenregen de dampkring binnen zagen komen. Ik zag dat het nooit goed kon zijn, hij kwam zo ongelooflijk snel de dampkring binnen. We hebben direct de videocamera in werking gesteld. Majoor Emco Jellema, per 1 april de nieuwe commandant van het Nederlandse Apache detachement in de Verenigde Staten zat achterin de cockpit van de gevechtshelikopter. Op de video kun je tellen hoeveel brokstukken er van de spaceshuttle afkwamen. Vele tientallen, misschien wel honderd. De vorm van de shuttle is op de beelden amper meer te zien, maar de kwaliteit is perfect.

Het beeldmateriaal van de Nederlandse vliegers kan een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar het ongeluk met de Columbia. Op de video staan de exacte tijd en kijkrichting vermeld (foto´s: Koninklijke Luchtmacht en Visumar).

Deel: ' Nederlandse Apachevliegers filmen laatste momenten Columbia '
Lees ook