Nederlandse Draken Boot Federatie treedt officieel toe tot NOC*NSF


AMSTERDAM, 20110519 -- Op 17 mei 2011 stemden de Algemene Vergadering van NOC*NSF vóór het toetreden van de Nederlandse Draken Boot Federatie als officieel lid. Een belangrijke en historische stap voor de drakenbootsport in Nederland.

Drakenboot varen is een relatief kleine en onbekende sport in Nederland. Het is een eeuwenoude, van oorsprong Aziatische, sport waarbij het team in een drakenboot zo snel mogelijk de afstand van start tot finish aflegt. Discipline en synchroniteit van de peddelaars spelen een belangrijke rol. Fysieke kracht en gelijkheid als team vormen samen de sleutel tot succes bij de drakenbootsport.

NOC*NSF stelt dat het toetreden van de NDBF een verrijking van de diversiteit van haar ledenbestand betekent. ‘Het is een sport met een eigen traditie en sportcultuur die zeer breed over de wereld verspreid is. De NDBF voldoet aan alle toelatingscriteria die het NOC*NSF stelt voor haar leden.’

De Nederlandse Draken Boot Federatie (NDBF) is opgericht in 1992 als overkoepelende organisatie voor alle aspecten van Drakenboot varen in Nederland. Het wedstrijdelement voert de boventoon, maar de eeuwenoude tradities, zoals de traditionele openingsceremonie bij de start van een toernooi, wordt door de NDBF in ere gehouden. Drakenboot varen, ook wel Drakenboot racen genoemd, is een relatief kleine sport in Nederland. Er zijn enkele honderden mensen, verenigd in ongeveer 10 verenigingen in Nederland actief bezig met deze sport. De NDBF is daarmee een van de kleinere bonden die officieel lid is van NOC*NSF.

Gert de Vos, voorzitter NDBF: ‘Wij zijn zeer verheugd dat wij als kleine sport toe mogen treden tot NOC*NSF. Het betekent een erkenning voor de fantastische sport die Drakenboot racen is. Wij hopen met deze stap de sport verder te kunnen brengen in Nederland en hopen in de komende jaren steeds meer nieuwe verenigingen en leden te mogen verwelkomen.’

Het Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) is de bundeling van de georganiseerde sport in Nederland. De negentig aangesloten landelijke sportorganisaties vertegenwoordigen samen ongeveer 27.000 verenigingen met in totaal ruim 4,7 miljoen georganiseerde sporters. Tijdens de ledenraad op sportcentrum Papendal werd de officiële stemming verricht onder de leden waarna Gert de Vos namens de NDBF verwelkomd werd als nieuw lid.


Deel: ' Nederlandse Draken Boot Federatie treedt officieel toe tot NOC*NSF '
Lees ook