Ernst & Young

Nieuws
Algemeen

Nederlandse exporteurs aarzelen met oversteek Atlantische Oceaan

Ondanks enkele spectaculaire overnames door Nederlandse ondernemingen in de Verenigde Staten, aarzelt de meerderheid van exporterend Nederland om in de VS actief te worden. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek uitgevoerd in opdracht Ernst & Young en ABN Amro.

Volgens het NIPO-onderzoek zijn productaansprakelijkheid, handelsbepalingen en valuta- en betalingsrisicos de belangrijkste redenen waarom de meeste exporteurs liever in de Europese Unie actief blijven dan de oversteek naar Amerika wagen. Het aantal bedrijven dat exporteert naar de VS of Canada is ten opzichte van 94 dan ook niet toegenomen. De Amerika-exporteurs menen overigens dat het met die knelpunten wel meevalt en zijn optimistisch over de toekomst.

Van de ruim twintigduizend Nederlandse bedrijven met meer dan twintig werknemers is de helft actief op buitenlandse markten. Vrijwel alle bedrijven exporteren naar landen in de Europese Unie. Twintig procent van hen, zon 2.500 ondernemingen, richten zich ook op de Verenigde Staten en/of Canada. Dat aantal is in de laatste vijf jaar stabiel gebleven (het aantal bedrijven dat in Azië actief is, nam in deze periode toe van 37 tot 39%).

De Amerika-exporteurs zijn wel optimistisch over de ontwikkelingen voor 1999; de helft verwacht een hoger resultaat. De komst van de Euro kan de concurrentiepositie verder versterken, meent de meerderheid. De grote omvang van de Amerikaanse markt noemen zij het belangrijkste voordeel van het exporteren naar dit continent. In vergelijking met vijf jaar geleden is het verder opvallend dat de rechtstreekse export en afzet aanzienlijk is afgenomen; veel Amerika-exporteurs hebben inmiddels geïnvesteerd in eigen distributiekanalen.

Amerika heeft imagoprobleem
De huidige Amerika-exporteurs zien aanzienlijk minder belemmeringen bij de export naar de VS en Canada dan de overige exporteurs. Kennelijk heeft Amerika een imagoprobleem, want de knelpunten op het gebied van productaansprakelijkheid en belastingen lijken in de praktijk wel mee te vallen. Vooroordeel of niet de meeste exporteurs geven de voorkeur aan de uitbouw van hun activiteiten binnen de EU. Ten opzichte van 94 zijn deze bedrijven zelfs negatiever gaan denken over de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse exportmarkt. Ook de fysieke afstand en de onbekendheid met de markt spelen daarbij een rol. Op het laatste punt vinden veel ondernemers dat de overheid actiever kan en moet zijn. Ondanks hun aarzelingen sluit dertig procent van de (nog) niet naar Amerika exporterende bedrijven overigens niet uit dat men in de toekomst toch actief wordt in de Amerikaanse regio.

Voor nadere informatie of toezending van het rapport kunt u contact opnemen met persvoorlichter Jan-Willem Wits.

Deel: ' Nederlandse exporteurs aarzelen om in VS actief te worden '
Lees ook