RABOBANK NEDERLAND

Nederlandse fruitteelt niet klaar voor toekomst

Lokale Rabobankdirecteur doet dringende oproep tot samenwerking in fruitteelt
Nederlandse fruitteelt niet klaar voor toekomst De huidige organisatie van de fruitteeltketen is niet klaar voor de toekomst. Dat zei Marinus Gras op woensdag 22 mei tijdens een bedrijfstakseminar over de fruitteelt in de Rabobank Conference Hall op de Floriade. De directeur van de Rabobank Lingestreek deed een dringende oproep aan de Nederlandse fruittelers om zich te organiseren in hechte ketens die zich niet meer richten op de afzet van bulkproductie.

Gras deed zijn oproep tijdens een presentatie waarin hij de uitkomsten van de eerder op de Floriade gepubliceerde Rabobankstudie 'De Smaak van Samenwerking' over de toekomst van de Nederlandse voedingstuinbouw doorvertaalde naar de gevolgen voor de Nederlandse fruitteelt.

Gras wees erop dat de fruitmarkt de meest internationale is van alle tuinbouwmarkten. De opkomst van gelijkwaardig fruit uit landen met een lage kostprijs is groot. Als het gaat om concurrentie op kostprijs zal Nederland het daarom van het buitenland verliezen.

De Nederlandse fruitteelt moet daarom kiezen voor een nichestrategie die inhaakt op consumentenzaken als gemak, beleving en exclusiviteit. Intensieve samenwerking in de sector zal daarbij noodzakelijk zijn. Alleen door die samenwerking kan de juiste kritische massa worden bereikt om grote partijen zoals grootwinkelbedrijven te bedienen. Lange termijnafspraken vervangen dan de onzekerheid van het vaststellen van prijzen op dagbasis.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit 369 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk ruim 900.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, Rabo Vastgoed en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 143 vestigingen vertegenwoordigd in 34 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

Deel: ' 'Nederlandse fruitteelt niet klaar voor toekomst' '
Lees ook