---

Ministerie van Defensie---

foto: ISAF-hulpverleners ongeval (sgt1 D. Wetzel)

Nederlandse ISAF-militairen verlenen eerste hulp

23-05-2002

Nederlandse militairen van de ISAF-veiligheidsmacht in Kaboel hebben met een snelle actie voorkomen dat een auto-ongeval slecht afliep voor een Afghaanse familie. De familie, bestaande uit drie mannen, een vrouw en drie kinderen, was onderweg naar de hoofdstad Kaboel toen plotseling een vrachtwagen op hun auto botste. De Bravo-groep van het anti-tank peloton van 1 (NL) compagnie ISAF was net de poort van het kamp uit gereden voor een patrouille, toen de landmachters de ravage van het ongeval zagen. Zonder te aarzelen hebben de militairen de noodzakelijke eerste hulp verleend, het verkeer op de plek des onheils in veilige banen geleid en de geneeskundige groep op het kamp gealarmeerd.

Twee zogenoemde "Combat Life Savers" van de Bravo-groep, de soldaten der eerste klasse Marte en Weiler, stabiliseerden de drie gewonde volwassenen van de familie. De drie kinderen, waaronder een kleine baby, waren gelukkig niet gewond. Soldaat Van der Linden ontfermde zich over de twee meisjes, en zorgde er met een deken voor dat ze niet te snel afkoelden. De temperatuur in Kaboel loopt s avonds namelijk snel terug. De moeder, met een beenwond en diverse schaafwonden, gaf na enig aarzelen haar baby aan soldaat Weiler, zodat ook zij geholpen kon worden. Na de noodzakelijke eerste hulp werd de familie met een inmiddels gearriveerde Nederlandse militaire ziekenauto naar een Afghaans ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Dankzij de snelle reactie van de landmachtmilitairen, bleven de gevolgen van het ongeval beperkt. Afgezien van de al genoemde soldaten Marte, Weiler en Van der Linden, waren ook sergeant Cranenburg, korporaal der eerste klasse Vedder en soldaat der eerste klasse Martens van het anti-tank peloton bij de eerste hulpverlening betrokken. De bemanning van de ziekenauto bestond uit sergeant der eerste klasse Wetzel en korporaal Patterson. (foto: sgt1 Duncan Wetzel)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme

Zoekwoorden:

Deel: ' Nederlandse ISAF-militairen verlenen eerste hulp '
Lees ook