Ministerie van Buitenlandse Zaken


https://www.minbuza.nl

Nederlandse jongeren kritisch over Europa

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 8 juli 2002

Nederlandse jongeren kritisch over Europa

10)'Europese jongerenconventie moet serieus genomen worden en de resultaten moeten worden overgenomen door de Europese Unie. De jongerenconventie dreigt een duur praatcircus te worden. Nu al zijn veel jongeren sceptisch. Europese politici moeten volgende week niet zeggen: Nou, de jongeren hebben we ook gehad. Een dergelijke houding is onacceptabel. De Europese jongerenconventie mag niet fungeren als een zoethoudertje voor de jongeren. Zij moeten altijd bij Europese besluitvorming betrokken worden'. Dat vinden de Nederlandse jongeren die vanaf morgen (9 juli) deelnemen aan de Europese jongerenconventie in Brussel.

Brussel wordt van 9 tot en met 12 juli bestormd door 210 Europese jongeren die deelnemen aan de Europese jongerenconventie. Ze zijn in de leeftijd tussen de 18 en 25 jaar en afkomstig uit de lidstaten en kandidaat-lidstaten van de Europese Unie. Namens Nederland zullen acht jongeren (JOVD, JD, JS, CDJA en Nationale Jeugdraad) naar Brussel gaan om hun mening over Europa aan de Europese Conventie (Europese denktank) te geven.

Tijdens de jongerenconventie willen de Nederlandse jongeren op de volgende vragen een antwoord krijgen: Wat kan de Europese Unie voor jongeren betekenen? Willen wij een Europese president? Hoe kan de Europese Unie duidelijker werken? Waarom is Europa nooit in het nieuws? Voor wie is de Europese Unie? Waar mag de Europeaan over beslissen? Welke onderwerpen moeten Europees geregeld? Hoe democratisch is de Europese Unie? Hoe zit het met de uitbreiding van de Europese Unie?

Op vrijdag 12 juli zal de jongerenconventie haar resultaten presenteren aan de Conventieleden.

Deel: ' Nederlandse jongeren kritisch over Europa '
Lees ook