KNWV

KNWV - Nieuws

KNWV - Persberichten

Persberichten

Download Als MS- Word Bestand DATUM: Laser , Finn , Europe , 49er , Soling en 470 -heren en dames. Vandaag is de Laser van start gegaan, de Finnen starten op 9 januari en de overige klassen op 10 januari.

Tijdens de eerst dag van het WK Laser in Melbourne viel het resultaat van de Nederlanders in eerste instantie wat tegen. Kernploeglid Serge Kats (Rotterdam) scoorde een vierentwintigste en een veertigste plaats en de uit Leeuwarden afkomstige Pieter Lantermans een vijfendertigste en een zevende. Bij nader inzien is de prestatie van het kernploeglid Lantermans mentaal sterk te noemen. Onder een grijse regenachtige lucht kwam Lantermans tijdens de eerste race niet goed uit de blokken en ging vervolgens in de achterhoede in het veld rond de bovenboei. Lantermans wist zijn slechte start goed te maken door nog als
vijfendertigste te finishen. Tijdens de tweede race herstelde hij zich verder. Na een veertiende plaats na de start werkte hij zich, in het uiterst sterke veld, op tot de zevende plaats. Met een redelijk tevreden gevoel kon hij zijn boot op het met Lasers afgeladen strand bij de Royal Melbourne Yacht Squadron parkeren.

Met Serge Kats ging het minder goed. Met een zuidenwind van ongeveer twaalf tot vijftien knopen (windkracht 4) voer hij de eerste race niet sterk en eindigde als vierentwintigste. Een herstel tijdens de tweede race zat er niet in met een veertigste plaats. "Af en toe heb ik het gevoel niet goed bij de les te zijn. Geen vat op de wedstrijd", bekent Kats aan zijn coach. Jacco Koops vervolgt, "Iemand van zijn niveau moet veel beter kunnen. Af en toe vaart hij briljant maar zakt dan weer wat weg. Hij moet zich nog veel verbeteren tijdens deze WK". Hoe dat komt? Koops licht toe, "Serge heeft in de voorbereiding niet heel veel gevaren om overbelasting te voorkomen. En vanwege een blessure aan zijn knie kon hij vorige week te weinig uren maken om echt in vorm te komen. Morgen moet het beter gaan".

De Laser is de grootste klasse tijdens dit WK met bijna
honderdenveertig deelnemers. Tijdens dit WK worden zij ingedeeld in vier groepen waarvan er twee tegelijk starten. Per dag worden er maximaal twee races gevaren. Na 10 races worden de besten ingedeeld in de Gold fleet en de mindere helft in de Silver fleet. Dan volgen er nog vier races om de wereldkampioen aan te wijzen. De zeilers behouden de punten uit de voorgaande races met het recht op een
aftrekwedstrijd. De resultaten die hier genoemd zijn gelden in hun eigen groep en nog niet overal.

Uitslagen, stand na 2 races,

pl naam land r1 r2 pnt

1 Karl Suneson Swe 2 3 5

2 Michael Blackburn Aus 3 3 6

3 Fredrik Westman Fin 2 5 7

35 Pieter Lantermans Ned 35 7 42

47 Jan-Willem Harwijne Ned 23 29 52

63 Serge Kats Ned 24 40 64

78 Marc de Haas Ned 31 48 79

92 Ronald Veraar Ned 36 53 89

zie ook:http://99worlds.org/laser/default.html
_________________________________________________________________

Deel: ' Nederlandse Lasers stroef van start op WK zeilen Melbourn '
Lees ook