nederlandse persdatabank en nieuwsbank vormen één loket

utrecht/houten, 6 maart 2000 - de nederlandse persdatabank (npd) en nieuwsbank hebben vandaag hun websites aan elkaar geknoopt. het is een eerste stap in het streven de informatie-professional en kenniswerker beter en eenvoudiger van bronmateriaal te voorzien. uiteindelijk is het de bedoeling persvoorlichters en journalisten via één loket toegang te geven tot een systeem waarin snel en eenvoudig teruggevonden kan worden wat de resultaten zijn van een persbericht, of andersom, welke persberichten aanleiding waren tot een nieuwsbericht.

de eerste stap bestaat uit méér dan alleen een link naar elkaars website. bezoekers van de website van de persdatabank kunnen nu persberichten zoeken bij nieuwsbank zonder de npd-site te verlaten. bezoekers van nieuwsbank worden erop geattendeerd dat men bij de npd moet zijn om te zien wat de nederlandse kwaliteitsmedia met een persbericht hebben gedaan. ook krijgen de abonnees nu de mogelijkheid van een gratis proefabonnement bij de ander.

de producten van de nederlandse persdatabank en nieuwsbank vullen elkaar inhoudelijk goed aan. nieuwsbank verzamelt persberichten, berichten die naar de pers worden gestuurd in de hoop dat journalisten er wat mee doen. de nederlandse persdatabank biedt de artikelen aan van de gezaghebbende nederlandse dagbladen plus een groot aantal tijdschriften. zij ontsluit met haar databank dus de eindproducten van het journalistieke productieproces. koppeling van de beide producten biedt de nieuwsconsument op termijn de mogelijkheid een blik in de journalistieke keuken te werpen. wat is de bron van een nieuwsbericht? hoeveel persberichten halen het nieuws niet? hoeveel persberichten worden klakkeloos overgeschreven?

nieuwsbank is sinds haar start in 1996 uitgegroeid tot de grootste nederlandstalige databank van persberichten op internet. per dag worden 200 a 250 persberichten verwerkt. het aantal opvragingen op de website oversteeg in januari voor het eerst het half miljoen. nieuwsbank is sinds 1998 een zelfstandige bv. de omzet komt uit de verkoop van attenderings-abonnementen en de productie van gespecialiseerde nieuwsdiensten voor websites en intranetten.

de nederlandse persdatabank exploiteert het omvangrijkste gevarieerde digitale persarchief in nederland. de databank omvat de dagelijks geactualiseerde archieven van landelijke dagbladen als nrc handelsblad, de volkskrant, algemeen dagblad, het parool en trouw. maar ook de archieven van diverse nederlandstalige regionale dagbladen, zakelijke tijdschriften en persbureaus. de nederlandse persdatabank kan bijna 4 miljoen artikelen leveren, waaronder het laatste nieuws en de meest recente artikelen. sinds de introductie in september 1999 bedient de nederlandse persdatabank inmiddels enkele honderden gerenommeerde organisaties. de nederlandse persdatabank heeft een selectief producten- en dienstenpakket voor professionele gebruikers. informatie op maat is het sleutelbegrip. beschikbaar op internet, als e-mail service of via het eigen bedrijfsnetwerk.

Deel: ' Nederlandse PersDatabank en Nieuwsbank vormen één loket '
Lees ook