Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlandse speelfilm NOTHING PERSONAL van Urszula Antoniak grote winnaar van het Internationale Filmfestival van Locarno.

Zes prijzen waaronder Beste Debuut, Beste Actrice Lotte Verbeek en de Internationale Persprijs (FIPRESCI)

NOTHING PERSONAL, het Engelstalige speelfilmdebuut van de Nederlandse Urszula Antoniak (scenario en regie), met in de hoofdrollen Lotte Verbeek (LINKS) en de acteur Stephen Rea (THE CRYING GAME), is de grote winnaar geworden van het Internationale Filmfestival van Locarno, een van de belangrijkste podia van de artistieke film.

De film kreeg zaterdagavond 15 augustus maar liefst zes prijzen. De prijs voor het Beste Debuut bestaande uit de Zilveren Luipaard Award en een bedrag van 30.000 Zwitserse franken (toegekend aan regisseur en producent), een Luipaard voor Lotte Verbeek in de categorie Beste Actrice, de Internationale Persprijs (FIPRESCI), de Youth Jury Award bestaande uit een geldbedrag van 6.000 Zwitserse franken, de CICAE Award van de International Art & Essay Cinema Confederation en de Eucumenical Special Mention Award. Nooit eerder won een film tijdens dit festival zoveel prijzen. Naast Urszula Antoniak en Lotte Verbeek waren ook producent Reinier Selen en coproducent Floor Onrust bij de prijsuitreiking aanwezig.

NOTHING PERSONAL was in Locarno geselecteerd voor de hoofdcompetitie die achttien films telde. Ook bij de programmeurs van de internationale filmfestivals van Karlovy Vary (Competition), Venetië (Venice Days) en Rome (Official Selection) viel de film al erg in de smaak, maar Antoniak en de producenten kozen voor Locarno. De Nederlandse première vindt plaats op 26 september tijdens het 29e Nederlands Film Festival in Utrecht. Eind dit jaar wordt NOTHING PERSONAL in de Nederlandse filmtheaters verwacht. Distributie: Cinema Delicatessen.

De film is geproduceerd door Rinkel Film & TV, Family Affair Films, het Ierse Fastnet Films en de VPRO in het kader van het project De Oversteek II. De film werd gefinancierd met steun van het Nederlands Fond voor de Film, het CoBO-fonds en de Irish Film Board. Inmiddels zijn de filmrechten verkocht aan Zwitserland en wordt met diverse andere landen onderhandeld. Bovendien tonen zeer veel filmfestivals belangstelling om de film op te nemen in hun programma. De film is onder andere geselecteerd voor het Frontiere Festival in Milaan, het Athens Film Festival in Athene en het Grandi Festival in Rome.

Urszula Antoniak studeerde af aan zowel de Poolse als de Nederlandse Filmacademie. Haar televisiefilm BIJLMER ODYSSEE werd verkocht aan een groot aantal landen binnen en buiten Europa en haar komedie NEDERLANDS VOOR BEGINNERS trok de aandacht van pers en publiek. Beide films werden ook door Rinkel Film & TV geproduceerd.

Synopsis
De vrijheid die een jonge rebelse vrouw zoekt, vindt ze in de sobere landschappen van het Ierse Connemara. In een afgelegen huis op een landtong treft ze een oudere man aan die een teruggetrokken bestaan leidt en voornamelijk leeft van de goede dingen die het land en de zee hem bieden. Hij is wijs en ironisch. Zij is radicaal en onverzettelijk. Wat hen verbindt is de eenzaamheid die ze beiden zien als vrijheid. Hij vraagt haar voor hem te komen werken in ruil voor eten. Zij gaat akkoord, maar op één voorwaarde: geen persoonlijk contact, geen persoonlijke vragen, alleen maar werk. Al snel raken ze geïntrigeerd en willen ze hun deal 'niets persoonlijks' zowel houden als breken. Hij weet dat iedere poging om dichter bij haar te komen kan betekenen dat zij weggaat. Voor haar staat het tonen van enige belangstelling gelijk aan afbreuk aan haar radicale vrijheid. De dagen van hun eenvoudige leven vullen zich met werk en rust, en de twee groeien onvermijdelijk naar elkaar toe. Wie zet de eerste stap?

Copyrightvrij / fotocredit: Johnny Savage

Deel: ' Nederlandse speelfilm NOTHING PERSONAL van Urszula Antoniak grote wi.. '
Lees ook