Ingezonden persbericht


Nederlandse vinding Plugwise groenste investering na de spaarlamp

Betaalbare draadloze sensor voor het meten van energieverbruik gooit hoge ogen

Het jonge bedrijf Plugwise introduceert een praktisch product waarmee bedrijven en consumenten concreet kunnen bijdragen aan een beter milieu én tegelijkertijd op energiekosten kunnen besparen. Plugwise is een soft- en hardware oplossing die niet alleen voor gebruikers interessant is. Naast business partner ABN AMRO houden andere internationale partijen de ontwikkelingen van het bedrijf nauwlettend in de gaten.

Interesse internationale partijen
Norbert Vroege, directeur van Plugwise, voelt de wind in de zeilen. Vroege: "Plugwise is het enige bedrijf dat in staat is een betrouwbaar hulpmiddel voor het meten van energiegebruik te leveren, dat zelf nauwelijks energie verbruikt." Dat is niet alleen interessant in een tijd van steeds hogere energierekeningen, recessie en een roep om een duurzamer beleid en leven. Maar het product komt ook juist op het moment op de markt dat grote internationale (electronica)concerns hun milieubewuste hard- en software producten aankondigen. Dit maakt Plugwise een interessante gesprekspartner voor deze partijen. Behalve dat de Plugwise techniek op internationale schaal geïntroduceerd gaat worden vanaf de tweede helft van dit jaar, doet Norbert Vroege verder nog geen uitspraken.

De groenste investering na de spaarlamp
Het product van Plugwise dat mede met hulp van business partner ABN AMRO ontwikkeld is, is een plug met sensor, switch en RF-technologie (radiofrequentiesignalen) die het stroomverbruik van apparatuur doorgeeft. Deze slimme stekker wordt tussen het stopcontact en de stekker van een elektrisch apparaat geplaatst om het energieverbruik te meten van de aangesloten koelkast, wasmachine, printer, etc. De stekkers van Plugwise communiceren draadloos met elkaar. Hierdoor ontstaat een draadloos RF-netwerk dat naar wens het stroomverbruik per apparaat, stopcontact, vertrek of verdieping in huis of kantoor registreert. Dit geeft de gebruiker in één oogopslag een gedetailleerd inzicht in het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de besparingsmogelijkheden.

Van meten naar weten naar besparen
De software van Plugwise wordt door de elektronica in de stekker gevoed met informatie over het energieverbruik van individuele apparaten. Naast de traditionele meterstanden, die alleen het totale energieverbruik aangeven, kunnen met de software analyses gemaakt worden die een schat aan informatie leveren. In een kantoor kwamen we er dankzij Plugwise achter dat een laserprinter die uit leek te staan toch nog 300 watt verbruikte omdat de printer kapot bleek te zijn", vertelt Vroege. De directeur verbaast eenieder met harde cijfers over energie. "Wist u dat op een gemiddelde school circa 40 tot 50 procent van het energieverbruik buiten schooltijd plaatsvindt? Daar ligt een groot besparingspotentieel." Als de gebruiker eenmaal de kennis heeft waar veel energie verbruikt wordt, kan het gedrag - waar mogelijk en gewenst - aangepast worden. Vroege: "Een consument kan bijvoorbeeld besluiten in plaats van op 60 graden de was op 40 graden te doen." Plugwise biedt bovendien meer geavanceerde oplossingen, die vooral voor bedrijven interessant zijn. De stekkers kunnen op afstand in- en uitgeschakeld worden met behulp van een Touchscreen. Norbert Vroege: "Of het systeem kan gekoppeld worden aan de toegangspas, zo kunnen bedrijven een werkplek automatisch laten inschakelen zodra een medewerker het pand betreedt. De groenste energie is de energie die we niét met elkaar verbruiken!"

Enthousiasme markt
ABN AMRO is vanaf het prille begin business partner van Plugwise. Folkert Heijstek, manager van de Technodesk ABN AMRO Delft zegt hierover: "Wij zagen een prachtig potentieel in dit innovatieve product en hebben meegewerkt vanaf de ontwikkelingsfase tot aan het vermarkten, een proces dat in slechts twee jaar doorlopen is! Het is nu geweldig om te zien dat Plugwise bij zowel de zakelijke markt als de particuliere markt aanslaat." Zo bood ABN AMRO haar personeel een Plugwise basispakket aan voor een gereduceerde prijs en kreeg maar liefst 7.000 positieve reacties hierop terug. "Uiteraard is het geavanceerde energieplan van Plugwise voor ons eigen bedrijf ook uitermate interessant", zegt Yelly Weidenaar, hoofd Sustainability bij ABN AMRO. "Recentelijk is met een pilot gestart bij ABN AMRO's Dialogues House.

Tijdens het ABN AMRO seminar voor hoger onderwijs "Van Kennis naar Klinkende munt" waarin Norbert Vroege optrad, bleek ook vanuit deze markt een grote belangstelling voor zijn engergiebesparende oplossing. Samen met ABN AMRO werkt Plugwise aan een Onderwijs Energiebesparingsrekening. Instellingen kunnen op die wijze de benodigde investeringen budgetneutraal financieren uit de besparingen die de investering oplevert. Dit is een van de initiatieven die valt onder "Duurzaam bankieren, jouw zaak" een ABN AMRO programma waarin het bewustzijn over duurzaam ondernemen centraal staat. Als eerste universiteit overweegt de Erasmus Universiteit van het aanbod van ABN AMRO/Plugwise gebruik te maken en haar 2.500 werkplekken te voorzien van het smart energie systeem van Plugwise.

Deel: ' Nederlandse vinding Plugwise groenste investering na de spaarlamp '
Lees ook