Ingezonden persbericht

(Bericht afkomstig van TRIDENT PLOUGHSHARES)

Nederlandse vredesactivist gearresteerd in Schotland

Coulport, Schotland, 30 Juli 2001 - Zondagavond is de 21-jarige Mark Akkerman uit Enschede gearresteerd in Schotland, tijdens een actiekamp van 'Trident Ploughshares' tegen de aanwezigheid van kernwapens in het Coulport Naval Armament Depot, waar alle kernkoppen van Groot Brittannie liggen opgeslagen.

Er stond een arrestatiebevel voor Akkerman uit, in verband met het niet-opdagen voor eerdere anti-nucleaire rechtszaken. Hij zou nog vandaag voor de rechtbank moeten verschijnen.

Vanmorgen zijn tien andere activisten gearresteerd voor het blokkeren van de hoofdingang van het Coulport Naval Armament Depot. Twee Nederlanders en een Belg hadden zich daar vastgeketend, terwijl 25 andere Ploegschaar-activisten hun onvrede lieten blijken door het ophouden van borden met de slogan: 'shift to peacework'. Twee nonnen van de Boeddhistische orde Myohoji betoonden hun steun.

Een speciaal politieteam knipte de vastgeketende activisten los en nam alle activisten in voorhechtenis rond 8.00 uur. Hen werd ordeverstoring en verzet bij arrestatie ten laste gelegd.

Ludwig Appeltans, een vandaag gearresteerde vredesactivist uit Gent, zei: "Deze Britse kernwapens in het mooie Schotland zijn ontwikkeld om hele volkeren uit te moorden, en zelfs al worden ze nooit gebruikt dan gaan mensen nu al dood bij het winnen van uranium, en door het testen van kernwapens in het verleden. Ik voel me gewoon verplicht om dat te helpen voorkomen."


Zoekwoorden:

Deel: ' Nederlandse vredesactivist gearresteerd in Schotland '
Lees ook