KNWV KNWV - Persberichten

Persberichten

DATUM: 20-1-1999

Team Heiner plaatst Nederland voor Olympische Spelen in de Soling

Nederlanders vandaag bijna onverslaanbaar op WK Match Racen.

Het was een gedenkwaardige dag voor Roy Heiner, Peter van Niekerk en Dirk de Ridder. Maar ook voor de zeilsport in Nederland. Want vandaag plaatste Team Heiner zich voor de laatste vier landen van het WK Match Racen in de Soling. Dat was aardig, maar veel belangrijker was het feit dat het team daarmee, voor Nederland, een van 16 tickets verdiende voor de Olympische Spelen van Sydney in deze klasse. Iets meer dan een half jaar geleden, maakten deze drie mannen hun overstap van hun Whitbread jachten direct naar de Soling in. Op naar de volgende uitdaging. Binnen acht maanden hebben ze een belangrijk deel van hun doel bereikt door Nederland te plaatsen.

Tot vandaag waren de Nederlanders uitgeloot vanwege hun hoge klassering op het laatste WK. Vandaag moesten ze aan de bak. Het was alles of niets. Acht landen voeren nog mee voor de laatste vier finale plaatsen. Ieder team vaart een keer tegen elkaar. De eerste wedstrijd vanmorgen leverde gelijk een verlies op. Helemaal niet slecht gevaren, maar een penalty opgelopen tijdens de pre-start manoeuvres nekte de goed zeilende Nederlanders. Op de finishlijn lagen ze naast elkaar, echter daar moesten Heiner en zijn mannen nog een strafrondje draaien. De uiterst ervaren America's Cup schipper Rod Davis en het Nieuw Zeelandse team pakten de punten. Daarna won Team Heiner alle wedstrijden in superieure stijl. Bijvoorbeeld van de Olympische kampioen Schuman uit Duitsland en van de kersverse wereldkampioen fleetracen Westergaard uit Denemarken. Maar ook Engeland, Zweden, Amerika, Duitsland, en Noorwegen moesten aan het Nederlandse geweld geloven.

Na de vijfde race kwam Heiner breed glunderend langs het toeschouwersschip varen. "We gaan naar de Spelen" riep hij uitgelaten. Ondertussen de fans vermakend met een samba vreugdedans. Met de vlekken op het gezicht van de 'sunblock' zag het er zeer vrolijk uit. Ondertussen was de wind toegenomen tot 20 knopen en de zon was doorgebroken. In de steile golven was het hard werken voor alle deelnemers. Zeven korte en intensieve wedstrijden van 20 minuten vergen veel van de fitheid van de zeilers. Dit weer ligt de Nederlanders wel. "Succes is geen toeval" pareert Heiner gelijk. "Het ging goed vandaag. Als wij niet teveel onder druk staan zijn wij sterk. Wij moeten de wedstrijd proberen te domineren dan zitten wij goed in ons vel". Heiner en zijn mannen waren inderdaad iets scherper en aanvallender. Ze voeren dichter bij hun tegenstanders in de pre-start, waarmee ze meer controle hebben op hun tegenstanders. "Die penalty was inderdaad terecht zoals deze jury opereerde. We waren te dichtbij en gaven niet genoeg ruimte. Maar onze maatstaven zijn heel anders. Als wij trainen met Presti (de Franse afgevaardigde in de Soling) komen we heel dicht bij elkaar, wij varen veel scherper dan hier getolereerd werd. Daar moesten wij aan wennen". Voordekker Dirk de Ridder was van mening dat ze tactisch goed gevaren hadden. "Wij voeren onze eigen wedstrijd, soms lieten wij de tegenstander zelfs gaan en zochten onze kortste en snelste weg naar de boei".

Morgen varen de Zweden tegen de Nederlanders in de halve finales een 'best out of five'. De winnaar daarvan gaat door naar de finale tegen Nieuw Zeeland of Amerika. "Het zal moeilijk worden om morgen weer zo scherp te zijn" zegt Heiner. Ons doel was kwalificatie. Maar we gaan zeker proberen morgen weer zo overtuigend te varen".

Uitslagen 3e round robin 20 januari 1999

Land

Schipper

Gewonnen-verloren

Nederland

Roy Heiner


6 - 1

Nieuw Zeeland

Rod Davis


4 - 3

USA

Jeff Madrigalli


4 - 3

Zweden

Hans Wallen


4 - 3

Denemarken

Stig Westergaard


3 - 4

Duitsland

Jochen Schuman


3 - 4

Noorwegen

Herman Johannessen


2 - 5

Engeland

Andy Beadsworth


2 - 5

De eerste vier landen plaatsen zich voor de halve finales WK Match Racen. Aangezien er vier tickets worden vergeven voor de Olympische spelen en dat USA reeds gekwalificeerd is tijdens de WK vorig jaar betekent dit kwalificatie voor NED, NZL, SWE en DEN.

zie ook:http://99worlds.org/


_________________________________________________________________

Deel: ' Nederlandse zeilers plaatsen zich voor Olympische Spelen '
Lees ook