FHP HOLLAND-SRI LANKA

Nederlans Welkom Dorp op Sri Lanka bestaat 5 jaar

Nederlands Welkom Dorp voor dakloze bejaarden op Sri Lanka bestaat vijf jaar!

WELKOM DORP
Aanstaande maandag, 30 juli, bestaat het Welkom Dorp, dat is opgericht door Herman Steur, alweer vijf jaar.
Op 30 juli 1996 werd dit bijzondere project van het Family Help Programme Holland - Sri Lanka officieel geopend. Het Welkom Dorp is speciaal opgezet voor alleenstaande ouderen die letterlijk van de straat zijn gehaald en dringend medische zorg nodig hebben. Het dorp is gefinancierd door Nederlandse en Belgische sponsors, zowel particulieren als bedrijven. De huisjes hebben het uiterlijk van een Noord-Hollands stadje, Monnickendam, de geboorteplaats en vroegere woonplaats van Herman Steur. Vandaag de dag vinden hier zo'n 300 mensen een thuis. Zij gaan onder de douche, hebben een bed en drie maaltijden per dag...voor ons zo normaal, voor hen een totaal nieuwe wereld.

Uiteraard mag een dergelijk jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan en op Sri Lanka is vanmorgen dan ook een drie dagen durend feest begonnen om het Dorp nog eens extra in de schijnwerpers te zetten. De officiële opening en zegening werden verricht door de aartsbisschop van Colombo, Monseigneur Dr. Nicholas Marcus Fernando.

Het feest is dan ook niet zomaar een feest. Het staat in het teken van de zorg voor en gezondheid van de allerarmsten op Sri Lanka. Zo is er een grootse bloeddonatie campagne en worden er brillen uitgedeeld aan de bewoners van het Welkom Dorp. Daarnaast legt de Nederlandse ambassadeur van Sri Lanka, Zijne Excellentie H.C.R.N. Princen, de eerste steen voor een tehuis voor dementerende bejaarden 'Regina van Dijk Dementia House' genaamd en Herman Steur legt de eerste steen voor 'Dental Clinic Gisbert van Laack'.

De festiviteiten worden maandag afgesloten met het vieren van de verjaardagen van de bewoners, die dan eens extra in het zonnetje worden gezet, en 's avonds wordt er nog een Sinhala Film show georganiseerd.

GESCHIEDENIS FHP
Voor Herman Steur in 1979 naar Sri Lanka ging, was hij vishandelaar in Monnickendam en de reden om naar Sri Lanka te gaan, was oorspronkelijk ook een zakelijke: hij wilde er een garnalenpellerij opzetten. Uiteindelijk heeft dit geen doorgang gevonden omdat de toelevering van stroom een té onzekere factor bleek. De ommezwaai in zijn leven vond plaats op het moment dat hij in contact kwam met een arme weduwe die geen geld had om de begrafenis van haar man, een visser die verdronken was tijdens de uitoefening van zijn beroep, te betalen. En dan te weten dat dit slechts f 30,- kost. Dit veroorzaakte bij Herman Steur een complete ommekeer: hij vestigde zich definitief op Sri Lanka en richtte daar in 1980 het 'Family Help Programme Sri Lanka' op. In slechts korte tijd trof hij voorzieningen voor alleenstaande ouderen en later kwamen daar de vaderloze gezinnen nog bij. In 1984 was de organisatie zo uitgebreid dat er in Nederland een ondersteunende parallelle stichting werd opgezet; dit is vandaag de dag de collecterende en informerende stichting, bekend onder de naam 'Family Help Programme Holland - Sri Lanka'.

FINANCIELE ADOPTIES
De financiële adoptie van een zelfstandige oudere kost slechts f 15,- per maand, een vaderloos gezin f 30,- per maand en een oudere uit het Welkom Dorp f 60,- per maand. Het verschil in kosten tussen een zelfstandige oudere en een oudere in het Welkom Dorp wordt veroorzaakt door de medische zorg die zij nodig hebben. In het Dorp is een ziekenhuisje gebouwd en er is 24 uur per dag gediplomeerd verplegend personeel aanwezig. De verpleging bestaat uit Srilankanen want dat bevordert tegelijkertijd weer de werkgelegenheid. Ook het overige personeel bestaat bijna volledig uit Srilankanen.

INFORMATIE
Indien u meer informatie wenst over adopties en/of de werkzaamheden van het FHP, dan kunt u een bezoek brengen aan onze website, www.fhpholland.n, of u kunt contact opnemen met het kantoor in Leusden. Dat is op werkdagen telefonisch bereikbaar via telefoonnnummer 033-43 47 616.


Deel: ' Nederlans Welkom Dorp op Sri Lanka bestaat 5 jaar '
Lees ook