Gemeente Tilburg


15-4-99

Negende ronde WK Rapid Dammen in Tilburg

Op maandag 26 april a.s. in gemeentehuis Tilburg

Op maandag 26 april a.s. wordt in het gemeentehuis van Tilburg de negende ronde van het eerste WK Rapid Dammen gehouden. Dit evenement vindt van 16 tot en met 28 april 1999 plaats in tien verschillende gemeenten in Nederland.

Programma 26 april
De nieuwe wethouder van Sportzaken, de heer F. Puls, zal op 26 april om 11.00 uur de openingszet verrichten van de eerste wedstrijd van die dag. Deze wedstrijd eindigt om 13.00 uur. De tweede wedstrijd is van 16.00 tot 18.00 uur. Beide wedstrijden vinden plaats in de Oranjezaal. Tijdens de wedstrijden is er in het gemeentehuis veel te doen voor het Brabantse denksportpubliek. Zo kan een kijkje genomen worden bij de spelers in de speelzaal en geeft topdammer Ton Sijbrands tijdens de wedstrijden uitleg, met behulp van de modernste technieken. Deze uitleg gebeurt in de raadzaal. Verder vindt om 13.00 uur in de Burgerhal een simultaanwedstrijd plaats met Anton van Berkel (Tilburgse Dam Vereniging) en Ruud Palmer (Astra).

Sterk deelnemersveld
Het deelnemersveld van de eerste WK Rapid Dammen is buitengewoon sterk. Alle uitgenodigde topdammers zijn enthousiast over dit initiatief en hebben de uitnodiging aanvaard. Uiteraard hebben start- en prijsgelden hier ook meegeholpen. De deelnemers zijn Bassirou (Senegal), Alexander Baljakin (Wit Rusland), Anatoli Gantwarg (Wit Rusland), Alexander Georgiev (Rusland), Ygal Kolfman (Israël), N'diaga Samb (Senegal), werelkampioen Alexander Schwarzmann (Rusland), Alexei Tsjizjov (Rusland), Guntis Valneris (Letland) en de Nederlanders Harm Wiersma (Nederlands kampioen 1998), Rob Clerc (Nederlands kampioen 1999) en Auke Scholma. Reserve is de Rus Victor Tsjegoljev.

Rapid dammen is een nieuwe spelsoort. Door de speeltijd per speler per wedstrijd terug te brengen tot drie kwartier plus vijftien seconden per gedane zet, duurt een wedstrijd ongeveer twee uur. De werelddambond hoopt hiermee een impuls te geven aan de pogingen om het dammen voor publiek wat aantrekkelijker te maken met wellicht minder remises. Het wereldkampioenschap telt elf ronden van twee wedstrijden en wordt in tien gemeenten in Nederland gespeeld. Ronde 1 en 2 zijn in Zwolle en Leeuwarden, de derde ronde is in Hoorn, verder komen achtereenvolgens Apeldoorn, Delfzijl, Groningen, Haren, Hengelo, Tilburg en Eindhoven in beeld. De gemeente Tilburg verleende eerder een subsidie van 7500,= om de negende ronde van dit wereldkampioenschap in huis te krijgen.

Informatie voor de pers:
Een delegatie van het Tilburgse college van b&w ontvangt na de wedstrijden om 18.00 uur spelers, organisatie en enkele genodigden in de koffiekamer van het gemeente-huis.

Voor nadere informatie:
De heer Van Gelder, Sportmarketingburo SPRON Nederland BV, telefoon 06-53152613
Esy Hoek, Stadszaken, telefoon 013-542 88 35

Deel: ' Negende ronde WK Rapid Dammen in Tilburg '
Lees ook