Politiebericht Friesland: Friesland 25-08-2001
Politieberichten van 24/8 (13.00 uur) t/m 25/8 (13.00 uur)

Witmarsum: dodelijke aanrijding
De man, die afgelopen vrijdag bij een eenzijdig verkeersongeval op de Arumerweg om het leven kwam, was genaamd: Wiebe Wiersma, oud 68 jaar uit Tzum. Zie ook de politieberichten van 24/8 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Boornzwaag: vernielingen
Van donderdag op vrijdag werden in een toiletgebouw bij de jachthaven `De Woudfennen` aan de Wielenlaan vernielingen aangericht. Een muntautomaat voor de douches werd van de wand gerukt en het daarin aanwezige geld, een paar tientjes, werd weggenomen. Verder werd er een douchewand vernield en werden twee spiegels boven een wastafel meegenomen. Ook werden een elektrische handdroger en een wandautomaat voor toiletpapier vernield. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Boornzwaag, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 12.40 uur vond op de Lutkepost een aanrijding plaats tussen twee personenauto`s. Een 39-jarige inwoner van Gerkesklooster stond met zijn auto stil voor de rotonde. Een 23-jarige inwoner van Doesburg kwam aanrijden en zag niet dat de auto voor hem stilstond. Hij botste tegen de achterzijde van de stilstaande auto. De man uit Gerkesklooster en een bij hem inzittend 8-jarig jongentje uit Zwaagwesteinde raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: snelheid
Vrijdag omstreeks 13.20 uur werd op de Anne Vondelingweg een bestuurder van een motor bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder reed met een snelheid van 140 kilometer per uur, terwijl aldaar 80 was toegestaan. De man kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Haskerhorne: aanrijding met drank
Vrijdag omstreeks 14.10 uur vond op de Haulsterweg een aanrijding plaats. Een bestuurder van een personenauto, een 50-jarige inwoner van Ouwster Nijega, moest uitwijken voor een `brede` tegenligger en kwam in de berm van de weg tot stilstand. Op dat moment werd zijn auto vanachter aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 51-jarige inwoonster van Joure. Deze bestuurster liep een bloedneus op. Zij bleek gedronken te hebben. De vrouw werd overgebracht naar het bureau en van haar werd een bloedproef genomen. Zij kreeg een rijverbod voor 18 uren en haar rijbewijs werd ingevorderd. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend.

Ee: neppolitieauto
Vrijdag omstreeks 11.45 uur kwamen verschillende meldingen binnen dat in Ee een opvallende politieauto reed en dat er werd omgeroepen dat de bewoners binnen moesten blijven en hun ramen en deuren gesloten moesten houden. Via de tv zou men meer informatie krijgen over het hoe en waarom. De bewoners hadden door dat het hier ging op een neppolitieauto, daar het één en ander niet klopte. De auto had geen kentekenplaten, betrof een oude witte Volvo met daarop het woord `Politie` geschilderd. Op het dak zat een blauw zwaailicht. De bestuurder en inzittende van de `politiewagen` niet meer aangetroffen. De politie had graag een praatje met de `politiemensen` gemaakt.

Bolsward: aanrijding met gewonde
Vrijdag omstreeks 13.25 uur reed een bestuurder van een personenauto, met daarachter gekoppeld een caravan over de Rijksweg A7 onder Bolsward. De bestuurder, een 58-jarige inwoner van `t Harde, verloor door nog onbekende oorzaak plotseling het linkerwiel van zijn caravan. Dit wiel stuiterde over de vangrail en raakte een personenauto, die uit tegenovergestelde richting naderde. De bestuurster van deze wagen, een 43-jarige inwoonster van Wons, raakte licht gewond. Een dochtertje van de vrouw (leeftijd niet bekend) en haar vriendinnetje (leeftijd niet bekend) raakten gewond (verwondingen in het gelaat). Alle drie gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Vrijdag omstreeks 15.45 uur werd op de Ossekop een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden ter zake dealen. De verdachte bleek in het bezit te zijn van 1.4 gram heroïne De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: alcohol op straat
Vrijdag omstreeks 14.00 uur kregen de Amelandsdwinger twee mannen, 58 en 48 jaar, beiden uit Leeuwarden een bekeuring ter zake het drinken en bij zich hebben van alcoholhoudend drank op straat. Nadat de mannen hiervoor een bekeuring hadden gekregen, werden zij korte tijd later weer met alcohol op straat aangetroffen. Ook nu kregen beiden weer een bekeuring.

Franeker: fietsster gevallen
Vrijdag omstreeks 17.40 uur vond op de Sjaardemastraat een eenzijdig ongeval plaats. Een fietsster, een 72-jarige inwoonster van Franeker, wilde wegfietsen en had vergeten dat de stander van haar fiets nog uitstond. Zij kwam hierdoor ten val. Zij werd met heupklachten overgebracht naar het MCL-Zuid.

Franeker: aanrijding licht gewonde
Vrijdag omstreeks 17.00 uur reed de bestuurster van een fiets, een 76-jarige inwoonster van Franeker, over de Tzummerweg in de richting van de kruising met de Franekerweg. Zij verleende op deze kruising geen voorrang aan de bestuurder van een tractor, een 66-jarige inwoner van Franeker, die over de Franekerweg deze kruising naderde. De fietsster viel en raakte met haar hoofd het wegdek. De vrouw werd overgebracht naar het MCL-Zuid en kon na behandeling weer naar huis.

Sneek: schennispleger aangehouden
Vrijdag omstreeks 19.30 uur werd door een man schennis gepleegd op een veldje aan de Furmerusstraat ten overstaan van twee meisjes, 11 en 7 jaar, beiden uit Sneek. De man, een 52-jarige inwoner van Sneek, had de riem van zijn broek gedaan en daarna de rits van zijn gulp geopend. De meisjes waren weggerend. De verdachte was daarop weggereden in een personenauto. Door de vader van één van de meisjes werd het kenteken van de auto genoteerd en deze werd even later in Sneek aangetroffen. De verdachte werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en daarna is hij weer in vrijheid gesteld.

Blesdijke: aanrijding met licht gewonde
Vrijdag omstreeks 20.10 uur vond op de Oosterbroekweg een eenzijdig ongeval plaats. Een motorrijder, een 27-jarige inwoner van Arnhem, verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur, raakte in een slip en kwam vervolgens in de bermsloot tot stilstand. De bestuurder werd door omwonenden naar de huisarts in Oldemarkt gebracht en van daaruit is de man overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. De bestuurder kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Oosterwolde: dode schapen
Vrijdag omstreeks 20.45 uur ging een 40-jarige inwoner van Oosterwolde, zijn schapen voeren, die liepen in een weiland aan de Jardinga. Toen hij bij zijn schapen kwam, zag hij dat één schaap was doodgebeten en een ander schaap twee beten in de hals had opgelopen. Afgelopen maandag had de eigenaar ook reeds drie schapen dood in het weiland aangetroffen. Een getuige had gezien dat een hond in het weiland achter de schapen aanzat en dat deze hond een schaap doodbeet. De getuige wist niet wie de eigenaar van deze hond was. De politie vraagt eventuele getuigen, om zich te melden: 0900 8844.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Vrijdag omstreeks 21.45 uur werd op de Wirdumerdijk een 36-jarige inwoner van Eelde aangehouden ter zake dealen. De man was in het bezit van 0.7 gram heroïne en 0.5 gram cocaïne. De drugs werden in beslag genomen. Ook het geld, ruim zeshonderd gulden, werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Drogeham: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.30 uur werd op de Landyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 495 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.50 uur werd op de Harlingerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 705 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Zaterdag omstreeks 01.10 uur zag een patrouille dat op het Noordvliet een bestuurder van een snorfiets slingerend over de weg reed. De bestuurder reageerde niet op een stopteken en ook toen de optische en geluidssignalen werden aangezet, bleef de bestuurder doorrijden. De bestuurder lette daarbij niet op de overige weggebruikers. Bij de achtervolging raakte een politieauto beschadigd door een aanrijding met de scooterbestuurder, doch ondanks deze aanrijding reed de bestuurder door. De achtervolging werd gestaakt, daar ondertussen de personalia van de bestuurder bekend was. Het betrof hier een 36-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij kon even later in de Plataanstraat worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau weigerde hij iedere medewerking. De man was onder invloed van drank. Hij werd ingesloten. De verdachte is in de loop van vandaag gehoord en na het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld,

Terschelling: brand boor
Zaterdag omstreeks 01.45 uur kwam een 42-jarige inwoner van Oosterhout, na een avondje uit, terug bij zijn boot, die lag afgemeerd in de haven van Terschelling aan de Dellewal. Hij zag toen dat de boot aan de achterzijde in brand stond. Hij heeft hierop alarm geslagen en de brandweer heeft het vuur geblust. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is nog niet duidelijk. De achterzijde van het schip liep brandschade op.

Heerenveen: vechtpartij
Zaterdag omstreeks 03.00 uur was een 18-jarige inwoner van Tjalleberd irritant aanwezig in een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt. Op een gegeven moment werd hij kwaad en begon hij om zich heen te slaan en te schoppen. De verdachte had ruzie gekregen in de zaak. Over en weer waren er klappen gevallen. Waarover de ruzie was ontstaan werd niet duidelijk. Een 21-jarige inwoonster van Heerenveen, die in de nabijheid van de vechtpartij stond, kreeg een trap tegen haar linkerbeen. Zij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd eveneens naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht voor onderzoek, daar hij een klap op het hoofd had gekregen. Na behandeling werd de jongeman naar huis gebracht. Hij moet nog worden gehoord.

Ameland: dronken man
Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd in een tuin van een woning aan de Molenweg een dronken man aangetroffen. De man, een 19-jarige inwoner van Nes met de grootste moeite wakker kunnen krijgen. Toen de man uiteindelijke bij de auto stond om hem thuis te brengen, werd hij vervelend en verzette hij zich. Hij is toen aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt ter zake openbare dronkenschap.

Leeuwarden: vernieling
Zaterdag omstreeks 04.50 uur zag een vrachtwagenbestuurder, een 32-jarige inwoner van Gouda, dat een jongeman de ruitenwissers van zijn vrachtwagen vernielde. De vrachtwagen stond op de Nieuwestad in verband met het afladen van marktwaar. De chauffeur hield de jongeman, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aan en droeg hem over aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid werd gesteld.

Grou: inbraak winkel
Zaterdag omstreeks 04.50 uur werd de ruit van een kapperszaak aan de Hoofdstraat ingegooid. Door het ontstane gat in de ruit werd de kassalade weggenomen. Door een getuige is een jongeman, leeftijd ongeveer 18 jaar, zwart haar, blauwe trui/sweater, spijkerbroek met witte gynschoenen in de buurt van de winkel gezien. Het is niet bekend of er ook geld in de kassalade zat. De eigenaar, een 54-jarige inwoner van Grou, heeft aangifte gedaan.

Sneek: beroving
Zaterdag omstreeks 05.05 uur werd een 30-jarige inwoner van Sneek op de Scherwolderhemstraat beroofd van een paar honderd gulden. Het slachtoffer was een avondje uitgeweest en was op weg naar zijn woning. Halverwege werd hij aangesproken door twee jongens, die hem om een vloeitje vroegen. Toen hij hun dit wilde geven, zag hij dat één van de jongens een mes in zijn handen had. Zij eisten geld van hem. Het slachtoffer heeft toen het geld uit zijn portemonnee gehaald en dit onder bedreiging van het mes aan de jongens gegeven. De verdachten zijn daarop weggelopen. Het slachtoffer kon geen signalement van de verdachten geven. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wolvega: inbraak snackbar
Afgelopen nacht werd ingebroken in een snackbar aan de Heerenveenseweg. Via verbreking van een dakkoepel kwam men het pand binnen. In het cafetaria werden de gokkasten opengebroken en het daarin aanwezige geld werd weggenomen. De eigenaar, een 68-jarige inwoner van Diever, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Neppolitieauto zaait verwarring in Ee '
Lees ook