FNV BONDGENOTEN

Vakbonden overhandigen minister verklaring toekomst binnenvaart

Europese vakbonden overhandigen Netelenbos verklaring over toekomst binnenvaart

De Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) overhandigt dinsdag 4 september een verklaring met daarin haar visie op de toekomst van de Europese binnenvaart aan minister Netelenbos. Aanleiding voor de verklaring is de conferentie over de binnenvaart die de Europese ministers van Transport houden op 5 en 6 september.

De verklaring wordt 3 en 4 september opgesteld door de vakbonden van de Rijn- en Donaustaten onder voorzitterschap van FNV Bondgenoten. Zij presenteren in de verklaring hoe zij de veiligheid, gezondheid en arbeidsvoorwaarden voor de Europese werknemer in de binnenvaart willen regelen.

Minister Netelenbos wil het personeelstekort in de binnenvaart op lossen door de markt open te stellen voor Oost-Europese werknemers. Volgens Brigitta Paas, bestuurder FNV Bondgenoten, moet de minister daar wel goede afspraken met haar collega's over maken. 'Momenteel is er geen samenwerking tussen de EEG en de voormalige Oost-Europese landen als het gaat om de binnenvaart. Zij beconcurreren elkaar en proberen elkaar uit de markt te drijven. Ook wetgeving loopt niet gelijk, men erkent elkaars diploma's niet en arbeidsvoorwaarden worden nergens nageleefd. Dit leidt tot zeer schrijnende situaties', aldus Paas.

Minister Netelenbos ontvangt de verklaring dinsdag 4 september om 16:00 uur uit handen van Brigitta Paas en haar collega's van de vakbonden van de Rijn- en Donaustaten. Paas zal namens hen deelnemen aan de pan-Europese Ministerconferentie en de verklaring ook aan de daar aanwezige ministers van de betrokken landen overhandigen.

Deel: ' Netelenbos ontvangt verklaring over toekomst binnenvaart '
Lees ook