VNU N.V.

8 mei 2002

NETRATINGS NEEMT ACNIELSEN ERATINGS.COM OVER EN VERWERFT EUROPESE CONTRACTEN VAN JUPITER MEDIA METRIX

Media- en informatieconcern VNU maakt bekend dat NetRatings, Inc. (Nasdaq: NTRT), waarin VNU een 64% belang heeft, ACNielsen eRatings.com heeft overgenomen. Tevens maakt zij bekend dat NetRatings, Inc. en Jupiter Media Metrix, Inc. (Nasdaq: JMXI) een schikking hebben getroffen in een tegen NetRatings aangespannen rechtszaak over octrooi-inbreuk. Ook heeft NetRatings de contracten van Jupiter Media Metrix voor het meten van internetgebruik in Europa overgenomen.

Overname van ACNielsen eRatings.com
ACNielsen eRatings.com meet en analyseert het gebruik van internet buiten de Verenigde Staten. Deze joint venture is voor 80,1% eigendom van VNU-dochter ACNielsen en voor 19,9% eigendom van NetRatings. De bedrijven bieden gezamenlijk de dienst Nielsen//NetRatings aan, die wereldwijd gebruikersgroepen, geplaatste advertenties en het gebruiksgedrag op internet meet.

Met deze overeenkomst heeft NetRatings de 80,1% van ACNielsen eRatings.com die het nog niet in bezit had overgenomen voor 749.341 aandelen NetRatings. Deze aandelen hebben een waarde van USD 9,6 miljoen. VNU behoudt een meerderheid van de uitstaande aandelen NetRatings.

Schikking over octrooien - overname Europese contracten van Jupiter Media Metrix De rechtszaak over de inbreuk op octrooirechten van Jupiter Media Metrix is geschikt. NetRatings zal aan Jupiter Media Metrix een bedrag van USD 15 miljoen betalen.

Als onderdeel van deze schikking neemt NetRatings de octrooien op het meten van computergebruik over van Jupiter Media Metrix en verleent aan Jupiter Media Metrix een niet-exclusieve licentie om deze gepatenteerde technologie tot 30 juni 2005 in de Verenigde Staten te gebruiken. Jupiter Media Metrix zal hiervoor gebruiksrechten betalen. Als onderdeel van de schikking verleent Jupiter Media Metrix aan NetRatings een eeuwigdurende, niet-exclusieve licentie voor het gebruik van de software die aan de gepatenteerde technologie is gekoppeld. Voor deze licentie worden geen royalty's betaald.

In een aparte overeenkomst heeft NetRatings voor USD 2 miljoen in contanten de contracten en enige daaraan verbonden bezittingen voor het meten van internetgebruik in Europa overgenomen van Jupiter Media Metrix.

VNU
VNU is een toonaangevend internationaal media- en informatieconcern. Haar kernactiviteiten zijn marketing information, media measurement & information, business information en directories. VNU is in meer dan 100 landen actief. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 38.000 mensen. De omzet bedraagt ruim EUR 4,3 miljard.

NetRatings
NetRatings, Inc. is aanbieder van de wereldwijde standaard in het meten en analyseren van internetgebruik. Tot de producten van het bedrijf behoren Nielsen//NetRatings, waarmee gebruikersgroepen op internet in kaart worden gebracht, AdRelevance, dat on-line advertenties meet en @plan, waarmee gebruikersprofielen worden geanalyseerd. NetRatings heeft strategische allianties met de VNU-dochters Nielsen Media Research, de bron voor kijkcijfergegevens in de V.S. en Canada, en ACNielsen, een belangrijke aanbieder van marktonderzoeksgegevens en -analyse voor bedrijven die consumentenproducten en -diensten leveren.

Deel: ' Netratings neemt acnielsen eratings.com over '
Lees ook