Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 12 februari 2003
NEUSHOORN GEBOREN
Jong wordt "met de fles" groot gebracht

Afgelopen week werd zij geboren, breedlipneushoorn nummer 19 in Safari Beekse Bergen, haar naam is Amber. Zij is geboren op vrijdag 07 februari en weegt ongeveer 60 kilo. De Belgische vader Balthazar en de Nederlandse moeder Nelly zijn de trotse ouders. Het jong zal "met de fles" worden groot gebracht.

Op 07 februari werd Amber geboren, de eerste dagen waren erg spannend voor moeder en jong. Helaas kan het jong niet drinken bij haar moeder. Moeder Nel is namelijk behoorlijk oud, ruim 34 jaar en ze heeft al tien jongen eerder gezoogd. Haar uier is daardoor nu zo uitgezakt en gezwollen, dat het jong niet bij haar kan drinken. Amber wordt daarom "met de fles" groot gebracht. Door middel van een emmer met speen geven de verzorgers haar zo'n 6 tot 7 voedingen per dag. Op dit moment drinkt ze zo'n 6 liter melk per dag en dat loopt, als alles goed gaat, nog op tot 16 liter per dag na 6 maanden. Dan eet een jonge neushoorn ook al vast voer en wordt de hoeveelheid melk geleidelijk aan minder. Volgend jaar om deze tijd zal ze haar laatste flesje krijgen.

De geboorte is om diverse redenen een unieke gebeurtenis. Allereerst is de jonge neushoorn de negentiende geboorte in Safari Beekse Bergen. Op het vasteland van Europa blijft het park recordhouder m.b.t. het aantal geboorten van de breedlipneushoorn. Bovendien is iedere geboorte van een neushoorn in gevangenschap uniek. Van deze, met uitsterven bedreigde, diersoort leven in de Europese dierentuinen slechts een kleine 200 exemplaren.

De draagtijd van een neushoorn varieert tussen de 475 tot 525 dagen (15 tot 16 maanden). Vader Balthazar heeft zijn werk in het najaar van 2001 gedaan. Allereerst heeft hij aan de urine van Nelly geroken dat zij vruchtbaar was. Daarna begonnen zijn pogingen tot paring met haar. Het kan soms twee tot drie dagen duren voordat hij daarin slaagt. De jonge neushoorn is het elfde kalf van moeder Nelly en het derde kalf van vader Balthazar. In het kader van het fokprogramma dat door de Europese dierentuinen is opgezet voor deze diersoort kwam de neushoornstier eind november 1995 uit Antwerpen naar Safari Beekse Bergen. Met de geboorte van zijn derde jong is zijn komst zeer succesvol te noemen.

De jonge neushoorn en haar moeder zullen de eerste tijd nog in de stal verblijven. Vanaf het weekend kunnen bezoekers moeder en jong bewonderen via het speciale bezoekersgedeelte van de neushoornstal langs de Wandelsafari. Maar kijk voor het meest actuele nieuws op www.beeksebergen.nl. Safari Beekse Bergen is in februari dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen het speciale

Deel: ' Neushoorn geboren in Safari Beekse Bergen '
Lees ook