NIBRA

Nibra start onderzoek naar woningbranden


PERSBERICHT, Arnhem, 31 maart 2000

Jaarlijks vinden er zon 6000 branden in woningen plaats. Dat is gemiddeld 1 brand per 1000 woningen. Het aantal doden en gewonden dat hierbij jaarlijks valt te betreuren ligt op ongeveer 50 respectievelijk 500. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er echter bij woningbranden al 25 doden gevallen.

De woning blijkt dus de meest brandonveilige plek die er is. Er is echter weinig bekend over de exacte oorzaken van branden in woningen. Om deze reden start het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) op 1 april met een onderzoek naar brandoorzaken in woningen. Het onderzoek vindt plaats in 19 grote en middelgrote gemeenten en duurt 6 maanden. De conclusies van het onderzoek zullen worden gepresenteerd bij de start van de nationale brandpreventieweek in oktober.

Het onderzoek richt zich op het ontstaan van brand, de gevolgen van brand en het gedrag van de bewoners tijdens de brand. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nibra, in samenwerking met de brandweerkorpsen van de 19 deelnemende gemeenten en de Stichting Salvage. Tijdens het onderzoek zullen ruim 500 woningbranden onderzocht worden. Met de resultaten van het onderzoek is de brandweer in staat om meer gericht maatregelen te nemen en voorlichting te geven om de doelstelling van de rijksoverheid het terugdringen van het aantal doden en gewonden bij woningbranden met 20%- te realiseren.

Deel: ' Nibra start onderzoek naar woningbranden '
Lees ook