NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

2 augustus 2001

Euro Top 10 op de koelkast!

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD, adviseert consumenten om een top tien te maken van producten waarvan zij de prijs uit het hoofd kennen en de prijzen om te rekenen in euros. Op deze manier kunnen zij zich voorbereiden op de nieuwe munt. Om ze een handje te helpen, gaat het NIBUD de komende maanden van zeer uiteenlopende producten en diensten europrijzen geven. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van de resultaten uit een klein onderzoek dat het NIBUD onlangs heeft gehouden.

Duur of goedkoop?

In de psycho-sociologie bestaat de theorie dat consumenten een reeks van prijzen van producten uit hun hoofd kennen. Met behulp van deze referentiebedragen kan een consument de prijs van een ander product vergelijken; is iets duur of goedkoop. Door de komst van de euro zijn de referentiebedragen die zijn opgeslagen niet meer bruikbaar. Daarbij komt dat de verhouding tussen de prijzen van een heel andere orde is. Er bestaat een groot verschil tussen 1 en 2 gulden of 1 en 2 euro. Consumenten zullen zich dus een nieuwe referentielijst in euros eigen moeten maken.

Iedereen zijn eigen lijst
Het NIBUD heeft onlangs via internet een klein onderzoek gehouden. Bezoekers werd gevraagd om 5 producten met bijbehorende prijs in te vullen verdeeld over verschillende prijscategorieën. Uit het onderzoek is gebleken dat consumenten wel degelijk prijzen uit het hoofd kennen. Een aantal producten werd veelvuldig genoemd, samengesteld in een top tien. Maar er werden ook zeer verschillende specifieke producten genoemd met soms tot op de cent nauwkeurige prijzen, zoals een kaartje voor een popconcert, de rioolrechten etc. Daaruit blijkt dat consumenten een eigen specifieke referentielijst hebben. Consumenten kunnen nog steeds de test op de internetsite van het NIBUD (www.nibud.nl) doen en zo hun eigen nieuwe lijst in euros samenstellen.

Maandelijks een ander thema
Het NIBUD zal de komende maanden veel aandacht besteden aan voorlichting over de euro. Iedere maand staat er een ander thema centraal. De themas zijn: dagelijkse uitgaven, onregelmatige uitgaven, kinderen, vaste lasten en inkomsten. Per thema wordt veel relevante informatie gegeven, en een pakket uitgavenposten met referentiebedragen in euros. Het NIBUD beschikt zelf over veel bedragen maar er zal ook gebruik worden gemaakt van de resultaten uit het onderzoek.

Hoe is de informatie te verkrijgen
Consumenten kunnen de informatie maandelijks op het internet vinden. Het internetadres is www.nibud.nl.De top-10: (oplopend in prijs, prijzen vanaf 3. afgerond naar hele euros)

Vaak genoemde prijs in euro´s
Liter melk 1,10 0,50
Heel brood 3,00 1,36
Cd 44,95 20,-
Spijkerbroek 139,- 63,-
Energierekening 240,- 109,-
Huur 500,- 227,-
Hypotheek 2000,- 908,-
Pc/Laptop 3500,- 1.588,-
Nieuwe auto 50.000,- 22.689,-
Huis/appartement 410.000,- 186.050,-

Deel: ' NIBUD wil mensen helpen bij omschakeling naar euro '
Lees ook