VVD

Niederer (VVD) wil nightcourts naar Amerikaans voorbeeld.

VVD wil lik-op-stuk aanpak en snelrechtprocedures bevorderen.

Gisterenavond pleitte het VVD-Tweede Kamerlid Niederer op een spreekbeurt in Bergen op Zoom voor het realiseren van zogenaamde nightcourts bij de Nederlandse rechtbanken naar Amerikaans voorbeeld.

De VVD pleit voor een forse uitbreiding van de lik-op-stuk aanpak en snelrechtprocedures. "Er zit te veel tijd tussen het overtreden van de wet en het daarvoor worden gestraft door de rechter", aldus Niederer.

Wat Niederer zich hierbij voorstelt is het volgende. " Al bij de aanhouding door de politie, krijgt de verdachte meteen of een acceptgiro of een dagvaarding uitgereikt. Bij een dagvaarding zorgt de officier van justitie ervoor, dat de verdachte op de kortst mogelijke termijn terecht staat. Nu wij in een 24-uurseconomie leven, vind ik in navolging daarvan dat rechters en officieren van justitie ook `s-avonds en in het weekeinde zittingen moeten doen, om zo snel mogelijk te kunnen reageren op wetsovertredingen. Een soort nightcourt naar Amerikaans voorbeeld. De VVD ziet graag een pilot-project in een van de vier grote steden".

Verder vindt Niederer: " Natuurlijk is het van belang, dat de opgelegde straf ook zo snel mogelijk ten uitvoer wordt gelegd. Anders zijn alle inspanningen voor niets geweest. Waar de VVD eerder heeft gepleit voor verdere uitbreiding van de cellencapaciteit, vind ik dat een aantal cellen moet worden bestempeld tot snelrecht- of zo u wilt lik-op-stuk cellen. Zo wordt een snelle tenuitvoerlegging gegarandeerd".

Deel: ' Niederer (VVD) wil nightcourts naar Amerikaans voorbeeld '
Lees ook