Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-063

Den Haag, 20-03-2003

Nieuw Douane patrouillevaartuig voor de Waddenzee

Mevrouw. mr. Helma Neppérus, lid van het managementteam Belastingdienst, doopt woensdag 26 maart 2003 om 15.00 uur het nieuwe patrouillevaartuig 'Stormmeeuw' van de Douane bij Damen Shipyard te Gorinchem. De 'm.s. Stormmeeuw' wordt ingezet op de Waddenzee, Eems, Dollard, IJsselmeer en Noordzee. Het nieuwe schip zal het huidige Douanevaartuig 'Alexander Gogel' vervangen. De thuishaven is Harlingen.

De 'm.s. Stormmeeuw' is gebouwd door Damen Shipyards te Gorinchem. De kosten van dit schip bedragen circa 4 miljoen euro. Het vaartuig van het type Damen Stan Patrol 3407 heeft een lengte van ruim 34 meter. Bij het ontwerp van het schip is veel aandacht besteed aan verbetering van de eigenschappen bij het varen op zee waardoor de werkomstandigheden voor de bemanning aan boord verbeteren.

De ligging van Nederland aan de Noordzee, een buitengrens van de Europese Unie, vergt een goed inzetbare douanevloot. De variatie van de Nederlandse zee- en kustwateren (Waddenzee, Zeeuwse wateren, rivieren en zeehavens) stelt daarnaast specifieke eisen aan de samenstelling van de douanevloot. Het nieuwe vaartuig heeft een speciale onderwaterconstructie zodat het mogelijk is om, als het wad droogvalt, het schip zonder schade aan de schroeven op het zand te laten rusten. De constructie bestaat uit een beugel onder het schip van bakboord naar stuurboord die de schroeven beschermt en waarop de boot kan rusten op een droog gevallen zandplaat. Dat betekent in de praktijk dat de Douane gemakkelijker kan controleren in het Waddengebied. De 'Stormmeeuw' heeft een certificaat voor het varen tot 15 mijl uit de kust.

De Douane is al enige tijd bezig om de vloot te vernieuwen. Volgens de planning zal dit medio 2005 zijn gerealiseerd. De 'm.s. Stormmeeuw' is het vijfde nieuwe vaartuig. Momenteel zijn nog 4 zeegaande vaartuigen voor de havens van Amsterdam en Rotterdam in aanbouw.

Deel: ' Nieuw Douane patrouillevaartuig voor de Waddenzee '
Lees ook