GLAXOSMITHKLINE

Persbericht

Nieuw meningitisvaccin van GlaxoSmithKline Biologicals voor Afrika

Zeist, 21 februari 2003-- GlaxoSmithKline Biologicals (GSK Biologicals) heeft in samenwerking met de Belgische autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuw zogenaamd trivalent vaccin tegen hersenvliesontsteking (meningitis) vervaardigd voor Afrika. Het biedt bescherming tegen drie meningitisstammen die Afrika teisteren. GlaxoSmithKline Biologicals heeft het nieuwe meningitis ACW135 vaccin speciaal ontwikkeld en gefabriceerd in haar internationale centrum in Rixensart, België. Het vaccin biedt bescherming tegen de typische meningitisstammen die overal in Afrika huishouden - de stammen A en C - plus de nieuwe stam W135 die vorig jaar voor het eerst is gezien in Burkina Faso bij meer dan 14.453 mensen, van wie er 1743 zijn overleden.

PRIORITEIT VANWEGE EPIDEMIE

GlaxoSmithKline Biologicals heeft van de ontwikkeling van dit vaccin in de tweede helft van vorig jaar een prioriteit gemaakt en snel gereageerd met de ontwikkeling van een speciaal vaccin voor de epidemie in Afrika. 'GSK Biologicals heeft er alle vertrouwen in dat dit nieuwe vaccin veel levens zal redden en wil graag de Belgische autoriteiten en de WHO bedanken voor de voorrang die ze eraan hebben gegeven', aldus Jean Stéphenne, President en General Manager van GSK Biologicals.

GEREDUCEERDE PRIJS

De komende maanden komen drie miljoen doses van het nieuwe vaccin beschikbaar tegen een verlaagde prijs. Het wordt gebruik bij de het zogenaamde Impact onderzoek van de WHO in de 21 landen van Afrika waar meningitis voorkomt. De Bill & Melinda Gates Foundation, een non- gouvernementele organisatie, zal de aankoop van het vaccin financieren.

DODELIJKE ZIEKTE

Hersenvliesontsteking of meningitis is een dodelijke ziekte die vooral kinderen treft. Koorts, misselijkheid en hoofdpijn kunnen zich snel ontwikkelen en ernstige neurologische schade, doofheid, coma en overlijden veroorzaken. Tenzij de ziekte wordt behandeld, overlijdt vrijwel de helft van de patiënten eraan. Alleen al in het jaar 2002 werden 44.280 gevallen van meningitis en 5531 sterfgevallen gemeld aan de surveillance-systemen van de WHO in Afrika.

OVER GSK BIOLOGICALS

GlaxoSmithKline Biologicals, mondiaal marktleider op het gebied van vaccins, is gevestigd in Rixensart, België. Rixensart is het centrum van de activiteiten van GlaxoSmithKline op het gebied van onderzoek , ontwikkeling en productie van vaccins. GSK Biologicals heeft meer dan 1000 wetenschappers in dienst. Zij richten zich geheel op de ontdekking van nieuwe vaccins en het ontwikkelen van meer rendabele en geschikte combinatieproducten voor de preventie van infecties die wereldwijd ernstige medische problemen veroorzaken. In het jaar 2002 heeft GSK Biologicals meer dan 900 miljoen doses vaccin verspreid naar 171 landen, een gemiddelde van 29 per seconde. Bezoek voor informatie de vaccin-website van GlaxoSmithKline op
https://www.worldwidevaccins.com.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
GlaxoSmithKline
Mevrouw S. Doornweerd, arts
Head Corporate Communications
Telefoon: 030- 254 32 76

21 feb 03 09:36

Deel: ' Nieuw meningitisvaccin van GlaxoSmithKline Biologicals voor Afrika '
Lees ook