Nieuw pictoprentenboek speelt in op trend: laat kleuter kleuter zijn


Steeds vaker hoor je dat kleuters meer moeten spelen en dat ze in deze tijd overvraagd worden. Laat kleuters weer kleuters zijn is het advies. Het prentenboek "Bauke de nieuwsgierige hond" brengt balans in leren en spelen. Een aanwinst voor het onderwijs.

UTRECHT, 20160413 -- Annemieke Bastiaans durfde het aan om een prentenboek te maken waarbij kleuters in aanraking komen met letters. Juist vanuit de filosofie dat kleuters veel moeten spelen en van verhalen houden is dit boek een uitkomst. Door de gezellige klankliedjes, komen de kinderen in aanraking met letters en werken zij via het zingen en het verhaal ongemerkt aan klankletterkoppeling. Door deze insteek kunnen leerkrachten aan hun doelen werken terwijl ze het kind niet overvragen.

De speelse insteek geeft een kind veel kans op herhaling. Muziek, spelen en mooie prenten maken het boek heel aantrekkelijk.

In het boek zijn ook picto-zinnen opgenomen. Deze picto-zinnen zijn geschikt voor kleuters die niet kunnen wachten om zelf te leren lezen. Maar ze zijn ook geschikt voor leerlingen uit groep 3 of 4 waarbij het leren lezen moeizaam gaat. Door de picto-zinnen kunnen deze leerlingen ervaren hoe het voelt als lezen wel makkelijk gaat en hoeveel plezier dat geeft. Elk kind heeft succeservaringen nodig. De pictozinnen zijn gemaakt met www.pictoschrijver.nl en geeft leerkrachten meer handvaten om kinderen met speciale behoeften te helpen. Door het passend onderwijs zijn er steeds meer leerlingen in het basisonderwijs die deze hulp nodig hebben.

Kinderen die veel moeite hebben met de taal kunnen door de picto’s inzicht krijgen in de betekenis van de taal. Elk woord heeft een verwijzende afbeelding. Je kan je er wat bij voorstellen. Meertalige kinderen of kinderen met autisme leren zo de taal beter te begrijpen.

“Bauke de nieuwsgierige hond” is het allernieuwste prentenboek van Annemieke Bastiaans en nu al verfilmd. Neem eens een kijkje op de site www.Voicejoy.nl en bekijk de filmpjes.


Deel: ' Nieuw pictoprentenboek speelt in op trend laat kleuter kleuter zijn '
Lees ook