Nieuw Republikeinen houden kermis

Datum: 29 januari 1999

Nieuw Republikeinen houden kermis

Aanstaande zondag 31 januari om 14.00 houdt het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) op de Dam in Amsterdam een Klote Koninklijke Kermis (KKK). Het NRG protesteert hiermee tegen het toneelstuk dat ook wel ‘de monarchie’ genoemd wordt.

De republikeinen vinden de verjaardag van koningin Beatrix een goede gelegenheid voor ‘het klootjesvolk’ om feest te vieren. Op de Dam kunnen voorbijgangers ballen gooien naar de ‘koninklijke poppenkast’ en is een doolhof aanwezig waarin de aktievoerders het ‘ondoorzichtige Koninklijke besluit’ proberen te ontrafelen. De omstanders worden verder getrakteerd op ‘broodjes democratie’ (belegd met geroosterde kroontjes) en oranjebitter die in verband met het naderende einde door de republikeinen alvast in de uitverkoop is gedaan.

Het Nieuw Republikeins Genootschap NRG werd vorig jaar opgericht uit onvrede met de viering van de zestigjarige verjaardag van koningin Beatrix in Amsterdam. Op 29 januari 1998 riep het NRG op de Dam de Republiek uit, in aanwezigheid van oud-provo Roel van Duijn. In september vorig jaar organiseerde het NRG samen met het Republikeins Genootschap en de Bezige Bij een debat in de Rode Hoed ter gelegenheid van het uitkomen van het boek ‘De Republiek der Nederlanden’. Het NRG acht een monarchie in strijd met artikel 1 van de Grondwet en streeft naar een maatschappelijk debat over onze staatsvorm.

MEDEDELING VOOR DE REDACTIE

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ewout Irrgang (020-6703177), Paul van der Heijden (020-6248495) of Elizabeth van der Steenhoven (020-4635647).

Organisatie: Nieuw Republikeins Genootschap

adres: Oude Waal 26/3

woonplaats: Amsterdam

Telefoon: 020-6248495

Deel: ' Nieuw Republikeins Genootschap houdt kermis in Amsterdam '
Lees ook